Rogljički

Sestavine:
- 0,5 kg moke (tip 500)
- 25 g svežega kvasa
- 3 dl toplega mleka
- 1 dl (olivnega) olja
- 1 - 1,5 čž soli
- 1/4 čž sladkorja
+ 1 jajce in 0,2 dl mleka za premaz


Iz te količine dobimo 24 rogljičkov. Lahko tudi več, če se odločimo za ekstra mini rogljičke.
Še v vednost: 21 g svežega kvasa (kocka = 42 g) = 7 g suhega (1 zavitek).



Postopek:
1. Najprej pripravimo kvasec. V 0,5 dl toplega mleka primešamo sladkor, da se raztopi. Vanj nadrobimo kvas. Na hitro premešamo ter pustimo cca. 10 - 15 min.
2. V posodo presejemo moko, ob robu posode potresemo sol, na sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo kvasec.
3. Dodamo še toplo mleko. Zčnemo mešati z električnim mešalnikom z nastavkom za testo. Počasi prilivamo še olje. Na najnižji hitrosti mešamo toliko časa, da se sestavine zedinijo ter testo začne odstopati od posode. Posoda mora ostati 'čista'. Če je potrebno, dodamo malce moke.
4. Testo preložimo na delovno površino (brez moke) ter ga pregnetemo še z rokami v fino gladko testo. Oblikujemo v kroglo. Prestavimo v posodo, pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati cca. 1,5 h.
5. Vzhajano testo razdelimo na 2 dela. Preložimo na rahlo pomokano površino ter vsakega razvaljamo v krog, ki ga razrežemo na 12 enakih trikotnikov.
6. Vsak trikotnik zarolamo od širšega konca proti vrhu. Če želimo, lahko 'štleče stranske robove' malce zavihamo navznoter. Rogljičke dajemo na pekač obložen s papirjem za peko.
7. V posodici dobro razžvrkljamo jajce ter mleko. Rogljičke s čopičem premažemo.
8. Pečemo v segreti pečici na 180° - 200°C cca. 15 min.

Komentarji