Rolani mlečni kruh

Sestavine:
- 300 g moke (tip 500)
- 18 g svežega kvasa
- 0,3 dl vode
- 1,2 dl mleka
- 25 g masla
- 2/3 čž sladkorja
- 1 čž soli
- sezamova, lanena smena, mak, kim, ... po želji
- 2 jž olivnega olja ali masla
+ maslo za pekač
+ jajce in 1,5 jž mleka za premaz


Količina sestavin zadošča za pravokotni pekač 28 x 11 cm.



Postopek:
1. Najprej pripravimo kvasec. Mleko segrejemo (ne zavremo in ne sme biti vroče, le segreto oz. toplo). V manjšo skledico vlijemo 0,3 dl tople vode, dodamo 2 jž toplega mleka ter sladkor. Premešamo, da se sladkor raztopi. Nato vanj nadrobimo kvas. Nežno premešamo in pustimo, da naraste (cca. 15 min).
2. V preostalo toplo mleko dodamo maslo in premešamo, da se raztopi.
3. V posodo presejemo moko, ter na sredini naredimo jamico. Ob robu posode potresemo sol. V jamico stresemo kvasec ter na hitro premešamo. Nato vlijemo mleko z maslom.
4. Mešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za testo na najnižji hitrosti dokler ne dobimo lepega gladkega testa. Testo bo samo zaželo odstopati od posode. Posoda mora ostati 'čista'. Če je potrebno, dodamo še 1/2 - 1 čž moke.
5. Testo prestavimo na delovno površino (brez moke), ga na hitro še malce nežno pregnetemo ter oblikujemo v kroglo.
6. Testo vrnemo v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati cca. 2 h.
7. Vzhajano testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino ter ga razvaljamo v obliki pravokotnika cca. 0,5 cm debeline (daljši stranici naj bosta dolžine samega pekača).
8. Testo narahlo premažemo z olivnim oljem ali raztopljenim maslom. Nežno ga zarolamo iz obeh daljših stranic proti sredini.
Nasvet: Testo probamo zaviti čim bolj enakomerno. Če se nam je zgodilo, da smo stranice preveč stisnili skupaj, jih raje odrežemo. Tako bo kuhek lepo enakomerno vzhajal.
9. Testo preložimo v z maslom namaščen pekač ter pustimo, naj počiva še 10 - 15 min.
10. Premažemo ga z razžvrkljanim jajcem z mlekom ter posujemo s sezamovimi semeni.
11. Pečemo na spodnji rešetki v segreti pečici na 180°C 30 - 35 min.

Pa dober tek! ;)

Komentarji