Božanski kroasani

Sestavine:
- 500 g moke
- 2,6 dl vode
- 14 g suhega kvasa ali 30 g svežega
- 12 g soli
- 50 g sladkorja
- 100 g zmehčanega masla (sobne temp., brez soli)
+ za 'tourage' (prepogibanje testa) potrebujemo še 250 g masla (brez soli)
+ 2 jajci, ščep soli za premaz; 2-3 jž vode (ni nujno)


Iz te količine dobimo cca. 14 kroasanov klasične velikosti; seveda lahko tudi več.






Postopek:
1. Kvas, vodo ter 1 čž sladkorja premešamo. Počakamo cca. 5 - 10 min.
Opomba: Voda ne sme biti pretopla, da ne uniči kvasa. Naj bo bolj mlačna.
Če uporabljamo sveži kvas, je dobro pustiti, da se naredi kvasec. Zato sem tudi napisala, naj malo odstoji. Tudi vsi suhi kvasi niso enaki.
2. Moko in sladkor premešamo. V sredini naredimo jamico in vanjo dodamo kvas.
3. Z roko začnemo mešati, nato dodamo še zmehčano maslo in sol. Z roko gnetemo toliko časa, da se sestavine na hitro zedinijo, nato prenesemo na delovno površino (brez moke!) ter zamesimo lepo mehko in gladko testo. Čas gnetenja naj bo cca. 5+ min.
Nasvet: Testo lahko zamesimo s pomočjo električnega mešalnika, vendar moramo paziti, da testa ne pregrejemo, prav tako lahko kaj hitro uničimo vezi v testu. Zato je bolj priporočljivo, da tokrat testo zamesimo ročno.
4. Testo oblikujemo v kroglo, ga položimo v ožjo posodo, pokrijemo s folijo za živila ter pustimo vzhajati 2h (da se podvoji).
Nasvet: Preden začnemo s prepogibanjem in valjanjem testa je pomembno vedeti, da testa NE pritiskamo/valjamo premočno, pregrobo, ker bomo tako uničili same plasti. Naj bo nekako z občutkom, ne premalo, pa spet ne preveč. Zelo pomembno je tudi, da si pripravimo suhi čopič, s katerim bomo sproti odstranjevali morebitno moko s testa.
5. Posodo z vzhajanim testom samo obrnemo na rahlo pomokano površino. Naj testo samo spolzi ven. Potresemo ga s ščepcem moke (le toliko, da se ne lepi).
6. Testo tapkamo ter rahlo raztezamo z rokami.
7. Sedaj si predstavljamo, da testo pred seboj razdelimo na 3 dele in 1. tretjino prepognemo čez 2. tretjino.
8. Sedaj prepognemo še 3. tretjino čez 1. in 2. skupaj. Testo spet z rokami oz. prsti tapkamo in poravnamo.
9. Sedaj testo spet 'razdelimo' na 3 dele; tokrat po dolžini. 1. tretjino prepognemo čez cca. 2/3 2. tretjine.
10. Zgornjo, 3. tretjino prepognemo proti sebi čez 1. in 2., do 2/3 2. tretjine.
11. Z dlanmi tapkamo/pritiskamo po testu oz. ga poravnamo. Položimo ga v rahlo pomaščen pekač ali posodo, obloženo s papirjem za peko (lahko tudi s folijo za živila) in pokrijemo s folijo za živila ter nato še kuhinjsko krpo. Testo naj čez noč počiva v hladilniku. Če smo pa zelo nestrpni, naj počiva v hladilniku vsaj 4+ h.
12. Dan prej lahko pripravimo tudi maslo za 'tourage'. Maslo damo v manjšo vrečko za živila ter ga kar s prsti malce razmehčamo in nato še s pomočjo valjarja oblikujemo v 4-kotnik cca. 18 x 20 cm. Tako ga postavimo v hladilnik, da se nazaj strdi.
13. Preden bomo maslo uporabili, naj stoji na sobni temp. cca. 45 min.
14. Sedaj vzamemo tudi naše testo iz hladilnika. Položimo ga na rahlo pomokano površino ter tokrat s pomočjo valjarja razvaljamo cca. 40 x 20 cm. Naj se spomnimo, da s čopičem sproti odstranjujemo morebitno moko. Testo mora biti 'čisto'.
15. Na spodnjo polovico položimo maslo.
16. Zgornjo polovico prepognemo proti sebi čez 1. z maslom.
17. Testo obrnemo proti sebi tako, kot bi pred seboj imeli knjigo.
18. Sedaj z valjarjem tapkamo/pritiskamo, da malce razmehčamo maslo in nato še razvaljamo (v smeri gor + dol).





19. Testo obrnemo ter ga razvaljamo do konca (v levo + desno), do cca. 60 x 20 cm.
20. Spet ga 'razdelimo' na tretjine. 1. tretjino prepognemo čez 2.


21. 3. tretjino pa samo prepognemo po dolžini (1/2 + 1/2).


22. Testo razvaljamo.


23. Testo 'razpolovimo'. Desno polovico prepognemo čez levo.

24. Tapkamo/pritiskamo po testu ter obenem valjamo.
25. Testo obrnemo (v nasprotni smeri urinega kazalca), valjamo.
26. Spet obrnemo, valjamo.
27. Testo položimo nazaj v obložen pekač/posodo, pokrijemo s folijo za živila in damo v hladilnik za 1 h.

28. Testo razvaljamo v pravokotnik ter prerežemo.
29. 1 polovico spravimo nazaj v hladilnik (do uporabe, naj bo hladno). Preostalo polovico pa razvaljamo v pravokotnik cca. 45 - 50 x 22 - 25 cm, cca. 3 mm debeline.

30. Izrežemo trikotnike za naše kroasane ter jih nežno zarolamo.
Nasvet: 'Vrh' naj bo vedno spodaj.
31. Kroasane polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
32. 2 jajci, ščep soli ter 2-3 jž vode spasiramo/zmiksamo s paličnim mešalnikom. S čopičem nežno premažemo kroasane.
33. Pustimo jih, naj počivajo 2-3 h. Če ste res že neučakani, ali pa se vam mudi, jih lahko pustite vsaj 20 - 30 min.
34. Pečico segrejemo na 180 - 190°C. Pred peko kroasane še enkrat 'skopo' premažemo z jajcem. Pečemo do zlatorjave barve, cca. 15 - 20 min.

Nasveti:
1. Testo lahko brez problema tudi zamrznemo. Lahko zamrznete tudi že oblikovane kroasane, vendar v tem primeru predlagam, da jih sprva zamrznete na obloženem pekaču, šele nato skupaj v vrečki, da se ne zmečkajo.
2. Če se odločite narediti kroasane z 250 g moke, morate upoštevati tudi, da prepolovite vse dane mere 4-kotnikov, v katere razvaljamo samo testo.
3. Kroasane lahko nadevamo pred ali po peki. Vsekakor bodo lepši, če boste poljubni nadev vbrizgali po peki.

Pa prijetno sladkanje vam želim!



Komentarji