Domač' štrudl

Sestavine:
Za testo:
- 340 g bele pšenične (tip 500, 550)
- 60 g polnozrnate pirine moke
- 40 g ržene moke
- 2,3 - 2,4 dl tople/vroče vode
- 0,3 - 0,4 dl olja
- 2/3 čž soli
- 1 manjše jajce (vel. S)


Za nadev:
- 2 - 2,5 velika jabolka + 2 hruški (olupljena/i, naribana/i = skupaj cca. 760 g)
- 60 g rozin, namočenih v vroči vodi z nekaj kapljic ruma in malo mleka
- sok 1/2 limone; lahko tudi več (po okusu)
- 2/3 - 1 čž cimeta
- 130 g rjavega sladkorja (po okusu; odvisno tudi od sladkosti sadja)
- 120 g mletih orehov
- 40 g krušnih drobtin
 
Potrebujemo še:
- cca. 40 - 50 g masla
- gazirano vodo
- olje


Količina sestavin zadošča za 4 kom dolžine cca. 28 cm; lahko tudi 3 večja štrudla.



Postopek:
1. Jabolka in hruške olupimo, naribamo. Pokapamo jih z limoninim sokom ter primešamo še cimet.
2. Vse 3 moke dobro premešamo, razrahljamo. V sredini naredimo jamico, ob robu posode pa potresemo sol.
3. V jamico damo razžvrkljano jajce z oljem ter med mešanjem postopoma dolivamo še vodo. Zamesimo fino gladko in prožno testo.
Nasvet: Toplo/vročo vodo ne prilivamo direktno na jajce. Testo mora počasi začeti odstopati od posode. Če je še vedno preveč lepljivo, dodamo malo bele moke.
4. Testo razdelimo ter oblikujemo v 4 hlebčka. Vsakega dobro naoljimo, položimo v posodo, pokrijemo ter pustimo počivati na toplem vsaj 1 h.
5. Testo preložimo na pomokan kuhinjski prt. Sprva ga malce raztegnemo z rokami (kot majhno pico). Nato pa ga spet dobro naoljimo ter malce pokapamo z gazirano vodo. Pustimo, naj počiva cca. 5 - 10 min.
6. Sedaj ga začnemo naprej nežno raztezati čez prt. Testo raztegnemo čisto na tenko. Meni je najljubše tako, da se skoraj skozi vidi. Če je potrebno, vmes še nekajkrat naoljimo debelejše dele ter še malo pokapamo z gazirano vodo.

Nasvet: Sedaj, ko smo testo raztegnili v veliki 'pravokotnik', lahko tiste odvečne robove (če imamo kakšnega) odrežemo, da dobimo lepo obliko ter 'enakomerno' debelino testa.
7. Naribano sadje sem ter tja potresemo čez prvo polovico testa, druga polovica naj ostane prazna.
8. Sedaj čez sadje potresemo sladkor, krušne drobtine, orehe ter rozine.
9. Celo testo pokapamo z malo raztopljenega masla (čez nadev in čez prazni del).
10. S pomočjo prta nadevano testo zavijemo v štrudl.
Nasvet: Štrudla ne zavijamo na tesno, ga ne zarolamo kot npr. potico. Naj bo bolj na široko, ohlapno.
11. Tako ponovimo še 3x, s preostalim testom in nadevom.
12. Štrudle polagamo v z maslom dobro pomaščen pekač. Vsakega še pokapamo z raztopljenim maslom.
13. Pečemo v segreti pečici na 180°C - 200°C cca. 25 - 30 min; dokler se hrustljavo ne zapeče.
14. Pečen štrudl po potrebi (!, ni obvezno) pokrijemo s kuhinjsko krpo za cca. 5 - 10 min. Nato ga potresemo s sladkorjem v prahu, si odrežemo en velik kos in uživamo.

Pa dober slasten tek! :)








Komentarji