Domači slaniki

Sestavine:
- 600 g moke (pšenične bele, tip 500)
- 30 g kvasa
- 3 dl toplega mleka
- 0,75 dl mlačne/tople vode
- 1,2 dl (olivnega) olja
- 1 zvrhana čž soli
- 1/2 zvrhane čž sladkorja
+ gazirana voda
+ mlačno/toplo mleko za premaz/vzhajanje pred peko
+ 4 jž moke, 1 jž gustina, 1,5 zvrhana čž soli, voda po potrebi za preliv
+ (olivno) olje za premaz med peko


Količina sestavin za 12 - 14 slanikov.
Postopek:
1. Najprej naredimo kvasec: 0,5 dl toplega mleka premešamo z 0,25 dl mlačne/tople vode in 1/2 čž sladkorja. Vanj nadrobimo kvas in pustimo cca. 10 - 15 min.
2. V posodo stresemo/presejemo moko, v sredino damo kvasec, ob robu posode pa potresemo sol. Dolijemo še preostalo toplo mleko in mlačno/toplo vodo ter olje.
3. Mešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za testo toliko časa da začne testo odstopati od posode ter se oblikovati v hlebček. Posoda mora ostati "čista".
4. Testo preložimo na nepomokano delovno površino in zamesimo gladko testo.
5. Testo oblikujemo v hlebček, ga položimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem cca. 2 h (toliko, da se podvoji).
6. Vzhajano testo razdelimo na 2 dela. Vsakega razvaljamo v velik "oglati pravokotnik" cca. 2 - 3 mm debeline, ki ga po dolžini narežemo na 6 enakih debelih trakov, dolgih cca. 27 - 28 cm.
7. Preden vsak trak zarolamo v slanik, testo sproti (po površini) premažemo z gazirano vodo. Trak narahlo zarolamo/zavijemo (kot tenki štrukeljc; zadnja stranica testa naj bo spodaj, kot npr. pri rogljičkih, da se nam ne bo slanik med peko odprl).
8. Slanike polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Slanike ne polagamo tik eden ob drugem, ker bodo še vzhajali ter med peko narasli. Naj bo vmes cca. 1,5 - 2 cm prostora.
9. Slanike premažemo z mlačnim/toplim mlekom in pustimo na toplem vzhajati še 20 min.
10. Ta čas pripravimo slani preliv. Moko, gustin ter sol premešamo. Postopoma dolivamo toliko vode, da bomo dobili zmes, ki bo izgledala kot bolj gosta masa za palačinke; ne sme biti pretekoča, pa spet ne pregosta, da je ne bomo mogli v curkih preliti preko testa.
11. Vzhajane slanike pečemo v segreti pečici na 180°C 10 min, nato jih vzamemo iz pečice ter jih s pomočjo žlice po curkih prelijemo s slanim prelivom.
12. Vrnemo v pečico in pečemo še 10 min.
13. Vzamemo iz pečice ter jih 'skopo' premažemo še z (olivnim) oljem. Vrnemo v pečico in pečemo še 5 - 8 min.


Pa dober tek! :)

Komentarji