Huda čokolada s slano karamelo

Sestavine:
Biskvit:
- 200 g temne čokolade
- 200 g masla
- 1 jž instant kave
- 125 ml vode
- 75 ml pinjenca
- 170 g moke
- 1 čž pecilnega praška
- 1/3 čž soda bikarbone
- 150 g rjavega sladkorja (muscovado)
- 120 g sladkorja
- 25 g nesladkanega kakava v prahu
- 3 jajca


Čokoladna krema (ganache):
- 200 g temne čokolade
- 280 ml sladke smetane (za stepanje)
- 1 čž ruma


Slana karamela:
- 110 g rjavega sladkorja (muscovado)
- 50 g masla
- 1,3 dl sladke smetane (za stepanje)
- 2/3 čž soli


Količina sestavin zadošča za pekač premera 20 - 24 cm.
Postopek:
1. Nad paro raztopimo čokolado in dodamo maslo. Nežno premešamo, dokler ne dobimo enotne sijoče zmesi.
2. Vodo in kavo premešamo in dolijemo k raztopljeni čokoladi z maslom. Spet premešamo. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
3. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav, sladkor in rjavi sladkor dobro premešamo.
Nasvet: Nerafinirani temni rjavi sladkor muscovado je malce lepljiv. Zato ga je priporočljivo pred uporabo malce razdrobiti med prsti, lahko tudi z vilico, da dobimo bolj enakomerne delce.
4. Jajca stepemo v penasto gosto zmes, primešamo pinjenec in nato še čokoladno zmes. Dodamo zmes suhih sestavin in mešamo z električnim mešalnikom na najnižji stopnji le toliko časa, da se sestavine dobro povežejo.
5. Testo vlijemo v rahlo pomaščen in s papirjem za peko obložen pekač.
6. Pečemo 55 - 60 min na spodnji rešetki v pečici, segreti na 160°C.
7. Pečen biskvit pustimo nekaj minut v pekaču. Nato ga vzamemo ven in dobro ohladimo, šele potem odstranimo papir za peko.
8. Ko se biskvit hladi, pripravimo čokoladno kremo. V manjši kozici z debelejšim dnom na rahlem ognju segrejemo sladko smetano (ne sme zavreti). Odstavimo, nato k smetani dodamo na koščke nasekljano ali natrgano čokolado. Nežno mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi. Primešamo še rum. Dobimo fino sijočo gladko zmes brez grudic. Pustimo, da se malce ohladi.
9. Pripravimo, še karamel. Sladkor stresemo v suho kozico z debelejšim dnom in pristavimo na zmeren ogenj. Pustimo pri miru in počakamo, da se sladkor začne taliti. Ne mešamo.
10. Ko se sladkor raztali, ogenj, precej zmanjšamo, dodamo raztopljeno maslo in po curkih vlivamo še segreto sladko smetano. Neprestano mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Na koncu solimo. Odstavimo in pustimo, da se malce ohladi.
Nasvet: Če želimo temni slani karamel, ki bo podobne barve kot čokoladna krema, uporabimo sladkor muscovado. Brez problema pa lahko uporabimo tudi navadni rjavi trsni sladkor.
11. Ohlajen biskvit narežemo na 4 enake plasti. Prvo premažemo s slanim karamelom in pokrijemo z drugo, ki jo premažemo s čokoladno kremo. Enako ponovimo s preostalima plastema, s tem da na koncu celoto torto premažemo s čokoladno kremo.
Nasvet: Čokoladno kremo lahko na koncu spet malce segrejemo, le toliko, da bo bolj tekoča, a spet ostane dovolj čvrsta, ter z njo prelijemo torto.
12. Torto dobro ohladimo , najbolje kar čez noč v hladilniku. Tako se bodo sestavine dobro prepojile in bo še bolj noro čoko-karamelno sočna. Nazadnje jo potresemo še z nesladkanim kakavom v prahu.


Pa prijetno čoko-karamelno sladkanje vam želim! :)

Komentarji