Krhki masleni rogljički

Sestavine:
- 190 g moke
- 112 g hladnega masla
- 1,5 jž rjavega sladkorja
- 3,5 - 4 jž mrzle vode
- ščep soli
- 1/2 čž pecilnega praška
+ 1 rumenjak, 1 jž mleka
+ sladkor v prahu
- po želji lahko v testo dodamo limonino, pomarančno lupinico; ni obvezno


Iz te količine sestavin dobimo 12 - 14 rogljičkov.





Postopek:
1. V posodo presejemo moko, dodamo pecilni prašek in sladkor ter premešamo.
2. Dodamo na kocke ali rezine narezano maslo ter vse skupaj na hitro nadrobimo, da dobimo večjim krušnim drobtinam podobno teksturo.
Nasvet: Zmes naj ostane hladna. Jaz si pomagam z vilico, da nadrobim maslo z moko. Lahko pa si pomagate z nekaj hitrimi obrati v sekljalniku/kuhinjskem robotu.
3. Dodamo še sol in vodo. Postopek ponovimo. Na hitro nadrobimo ter sedaj še zgnetemo testo.
Nasvet: Testa v tem primeru ne gnetemo dolgo. Ne potrebujemo gladkega testa. Zgnetemo le toliko, da ga bomo lahko oblikovali v hlebček, ki bo držal skupaj. Tudi če je kakšen manjši košček masla sem ter tja, nič zato. V primeru preveč zgnetenega, segretega testa bo le to 'zbito' in ne krhko. Tega pa seveda nočemo.
4. Testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo za živila ter postavimo za 1 h v hladilnik.
5. Ohlajeno testo razvaljamo med 2 plastema papirja za peko. Razvaljamo ga v pravokotnik debeline cca. 2 - 3 mm.
Nasvet: Če vam je lažje izrezati rogljičke iz kroga, ga lahko brez problema razvaljate tudi v večji krog.
6. Izrežemo trikotnike za naše rogljičke.
7. Trikotnike zavijemo/zarolamo ter jih dajemo na pekač obložen s papirjem za peko.
8. Rumenjak in 1 j mleka dobro razžvrkljamo. Rogljičke 'skopo' premažemo.
9. Tako pripravljene jih postavimo v hladilnik za vsaj 30 min.
10. Pečemo v segreti pečici na 170 - 175°C (ventilacija) 20 min.


Pa prijetno sladkanje! :)




Komentarji