Orzo z gobami in dimljeno slanino

Orzo, testenina podolgovate oblike, ki nas spominja na riž, je pri meni zelo pogosta in priljubljena sestavina. Zakaj? Ker je božanskega okusa, ko vpije okuse v katerih ga kuhamo, je super hitro in enostavno narejen ter pripravljen za na mizo. Orzo potrebuje vsega 9 - 10 min kuhanja, včasih pa ga najdemo tudi pod imenom 'rissini' na embalaži, čeprav je ta malce bolj okrogel, in nas bolj spominja na okroglozrnati riž, njegov čas kuhanja pa je samo 5 min. Super kajne? Jaz ga najraje pripravim kot rižoto, čeprav je super tudi kot zakuha k raznim juham. Sledi en hiter simpl recept za slastno jed, ki jo kar dostikrat na hitro pripravim, naj bo za kosilo ali še večkrat za večerjo.


Sestavine:
- 1/2 majhne rdeče čebule
- 1/2 majhne čebule
- 2 stroka česna
- 120 g šampinjonov
- 7 dag dimljene slanine
- 100 g orza (rissini)
- 1,5 čž mlete dimljene paprike
- 1,5 jž paradižnikovega koncentrata
- sol
- poper
- 1/4 čž rjavega sladkorja
- majaron, timijan, peteršilj, po cca. 1 zvrhano čž
- olivno olje
- maslo
- parmezan




Postopek:
1. Čebuli na drobno nasekljamo, česen pa narežemo na čisto tanke lističe (lahko ga tudi nasekljamo). Gobe narežemo na tanjše lističe. Slanino pa na manjše koščke.
2. V globji ponvi na zmernem ognju segrejemo cca. 0,3 dl olivnega olja. Dodamo čebulo ter jo začnemo pražiti. Čebulo posolimo s ščepcem soli ter jo popražimo do mehkega.
3. Dodamo še gobe. Pražimo.
4. Ko se gobe zmehčajo, dodamo še česen in slanino; poper. Vse skupaj premešamo, pražimo do lepe zlatorjave barve.
5. Dodamo še cca. 1 jž olivnega olja ter nanj potresemo dimljeno papriko ter k papriki primešamo še paradižnikov koncentrat in sladkor. Pustimo nekaj sekund, da se popraži, nato pa vse skupaj premešamo. Dodamo še majaron, timijan in peteršilj.
6. Dodamo orzo, premešamo ter dolijemo toliko tople vode, da za cca. 2-3 prsta debeline prekrije sestavine.
Nasvet: Raje dolijte malo vroče vode po potrebi, kot da jo je preveč. Namesto vode lahko uporabite tudi zelenjavno jušno osnovo, vendar pazite, da ne bo preslana. Lahko pa po okusu malce začinite z bio vegeto.
7. Pokrijemo s pokrovom (ne do konca), občasno premešamo ter kuhamo 5 - 7 min.
8. V vročo jed vmešamo za cca. 1 čž masla. Potresemo z naribanim parmezanom in uživamo.


Pa dober tek! :)

Komentarji