Sočna telečja rebra iz pečice

Sestavine:
- telečja rebra, cca. 1kg
- 1 srednje velika čebula
- 2-3 stroki česna
- 1/3 gomolja zelene
- 1 peteršiljeva korenina
- 3 korenčka
- 1-2 lovorova lista
- nekaj vejic svežega peteršilja
- 2 vejici rožmarina
- 2 lista žajblja
- timijan
- 1 čž poprovih zrn
- 100 g pelatov (olupljenega paradižnika v paradižnikovem soku , konzervirani)
- sol, bio mešanica začimb (vegeta) - po želji
- 1 čž rjavega sladkorja
- olivno olje
- voda


Sočna telečja rebra iz pečice, postrežena s krompirjevimi svaljki.


Postopek:
1. Telečja rebra posolimo ter sol malce vtremo v meso. V velikem globokem pekaču segrejemo cca. 0,5 dl olivnega olja. Na dobro segretem olivnem olju na hitro popečemo rebra z obeh strani, do lepe zlatorjave barve. 
Opomba: Reber ne pečemo preveč, le toliko da pozlatijo.
2. V pekač dodamo še prerezano olupljeno čebulo, olupljeno ter na polovice narezano korenje in peteršiljevo korenino, z lupino vred strte stroke česna, na večja kosa olupljen ter narezan gomolj zelene, poprova zrna*, peteršilj, rožmarin, žajbelj, timijan, lovorova lista ter na koncu še paradižnik s sokom in malce vegete, če želite. Dolijemo še cca. 2,3 dl vroče vode.
*Nekaj poprovih zrn lahko po želji oz. okusu stremo, ali pa dodamo še nekaj mletega popra po okusu.
3. Pekač pokrijemo s primernim pokrovom ali pa ga dobro pokrijemo oz. zapremo z nekaj plasti alu folije.
4. Pekač potisnemo v segreto pečico na 200°C za 10 min. Nato temperaturo zmanjšamo na 150 - 160°C in pečemo 50 min.
5. Vroč pekač vzamemo iz pečice, odkrijemo, ter rebra obrnemo in nekajkrat polijemo s sokom iz pekača. Pokrijemo nazaj ter vrnemo v pečico za 60 min.
6. Postopek ponovimo, le da sedaj dodamo še sladkor. Vroč pekač vzamemo iz pečice, odkrijemo, rebra obrnemo, dodamo sladkor, polijemo s sokom iz pekača ter pokrijemo nazaj in vrnemo v pečico za še 60 min.
Nasvet: Če je potrebno, dolijte malce vode. Pa vendar ne pretiravati s tekočino, da ne bo sama omaka preredka.
7. Sedaj spet vzamemo pekač iz pečice, odstranimo folijo ali pokrov, rebra nekajkrat obrnemo v soku od pečenja, še malo polijemo s sokom ter vrnemo nepokrito nazaj v pečico za 10 - 15 min, da se še malo 'zapeče'. Folijo shranimo na stran.
8. Po 15 min nepokrite peke vzamemo pekač spet ven iz pečice, rebra še nekajkrat polijemo s sokom ter pokrijemo nazaj. Vrnemo v pečico še za 15 min.
Opomba: Rebra ves čas peke 'nadziramo'. Če jih bomo občasno oz. tudi večkrat zalili s sokom iz pekača, toliko bolje. Če je vmes potrebno dodati nekaj vode, to storite. Če je potrebno dodati še soli, dodajte. Skupni čas peke je cca. 3 h 30 min. Čas peke je odvisen tudi od samega mesa, velikosti posameznih kosov ter seveda vsake pečice posebej.
9. Pokrit pekač vzamemo iz pečice ter ga pustimo pokritega še cca. 5 - 10 min. Toliko, da pripravimo še ostale stvari za k mizi.


10. Tako, sedaj odstranimo folijo oz. pokrov, in ko vse omamno zadiši, postrežemo k mizi. Kot prilogo lahko pripravimo krompirjeve ali skutne svaljke, bučne njoke, mlince, pire krompir... po želji.


Če želimo za prilogo krompir, ki se bo 'spekel' v soku od slastnih reber, ga narezanega na večje kose, dodamo v pekač cca. 1h pred koncem peke ter ga premešamo v soku iz pekača.


Telečja rebra s krompirjem.
Pa dober slasten tek! :)

Komentarji