Sočne limonine zvezdice

Sestavine:
- 120 g moke (tip 500)
- 1,2 dl sladke smetane (za stepanje)
- 0,5 dl pinjenca
- 120 g masla
- 0,6 dl limoninega soka
- 1 čž pecilnega praška
- 1/5 čž sode bikarbone
- 170 g sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 1,5 čž bio limonine lupinice
- 2 jajci (vel. M)


Limonina glazura (led):
- 6 jž precejenega soka limone
- 2 jž vode
- cca. 10 zvrhanih jž sladkorja v prahu
+ 1 čajna skodelica mandljevih lističev, 1 jž rjavega sladkorja* (ni nujno)


Količina sestavin primerna za pekač 28 x 15 cm.








Postopek:
1. Jajci začnemo stepati z električnim mešalnikom. Ko dobijo že malce bolj gosto penasto teksturo, začnemo postopoma dodajati sladkor z vaniljevim sladkorjem ter stepemo do konca do goste strukture.
2. Dodamo pinjenec, sladko smetano, raztopljeno maslo in limonin sok. Premešamo.
3. Sedaj dodamo še moko, premešano s pecilnim, sodo bikarbono ter limonino lupinico. Premešamo z najnižjo hitrosto toliko, da dobimo enotno gladko zmes.
4. Zmes vlijemo v rahlo pomaščen in s papirjem za peko obložen pekač.
5. Pečemo v segreti pečici na 160°C 40 min.
6. Pečen biskvit za nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa ga s papirjem za peko vred prenesemo na mrežo, da se ohladi.
7. V majhni kozici zavremo precejeni limonin sok z vodo. Prelijemo ga v skledico ter med mešanjem dodajamo žlico po žlico sladkorja v prahu. Glazura mora biti gosta, bela, pa vendar dovolj 'tekoča' da počasi spolzi z žlice, ko jo bomo prelili čez pecivo.
8. Ko se biskvit popolnoma ohladi, izrežemo poljubno velike zvezdice, jih postavimo na mrežo, ter prelivamo z limonino glazuro (po cca. 1 jž).
9. Pripravimo še hrustljave (karamelizirane) mandljeve lističe. Suho ponev dobro segrejemo ter vanj stresemo mandljeve lističe. Nekajkrat premešamo. Ko zadišijo ter začnejo dobivati zlato bravo, ogenj zmanjšamo ter jih potresemo z rjavim sladkorjem*. Ko se sladkor začne taliti, dobro premešamo, da sladkor zajame vse lističe. Odstavimo. Še vroče takoj prestavimo na krožnik. Pustimo, da se ohladijo ter jih potresemo čez glazuro na zvezdicah. Rjavi sladkor lahko izpustimo, če želite lističe samo popražiti.

Iz preostalega sočnega biskvita lahko naredimo limonine cake popse ali sočne kroglice, po želji. Lahko pa dani recept uporabite tudi za samostojni celi kolač, ki ga prelijete z limonino glazuro in dekorirate s karameliziranimi mandljevimi lističi.

Pa prijetno sladkanje! :)


Komentarji