Domače polnjene paprike

Sestavine:
- 0,5 kg mešanega mletega mesa (govedina, svinjina)
- 40 g riža (okroglozrnati)
- 1 jajce
- 4 - 5 večjih paprik babur
- 1 jž nasekljanega peteršilja
- sol, poper, bio mešanica začimb (po okusu)
- 1/2 čž (rjavega) sladkorja
- cca. 0,5 dl olivnega olja + 1 jž moke
- 1 - 1,5 zvrhana jž paradižnikovega koncentrata
- 1/4 srednje velike čebule (rjave ali rdeče)
- 2 stroka česna
- 1 manjša vejica svežega rožmarina
- suho dimljeno meso (slanina, po želji lahko tudi rebra), lahko tudi hamburška slanina







Postopek:
1. Paprike 'izdolbemo' oz. znotraj odrežemo odvečne dele, operemo. K mesu primešamo riž; solimo, popramo, dodamo po okusu mešanico bio začimb (ni obvezno). Primešamo še jajce in sesekljani peteršilj. Z mesno mešanico nadevamo paprike. Čebule ne režemo, jo pustimo v kosu (1/4), stroka česna pa samo olupimo.
Nasvet: Nadeva ne tlačimo čisto na tesno, naj bo nekaj prostora še do vrha, za cca. 1 prst debeline. Če bomo na tesno stlačili nadev, bo le ta zelo 'zbit'. Moramo vedeti, da tudi riž potrebuje tekočino, ko se bo kuhal. Naj bo nadev bolj rahel, zračen.
2. V velikem loncu segrejemo cca. 0,5 dl olivnega olja. Dodamo 1 jž moke, premešamo in jo na hitro rahlo popražimo (ne sme porjaveti, mora ostati svetla; ogenj naj bo zmeren). Dodamo še paradižnikov koncentrat, premešamo.
3. Dodamo cca. 1,5 L vode, čebulo in česen. Pustimo na zmernem ognju, naj začne rahlo vreti.
4. Ko začne rahlo vreti oz. se začnejo pojavljati že prvi mehurčki, dodamo nadevane paprike, sladkor, natrgamo nekaj listkov rožmarina, dodamo še izbrano suho meso.
Opomba: S količino suhega dimljenega mesa ne pretiravamo. Naj ga bo nekaj, pa vseeno ne preveč, saj bo naša jed v tem primeru preslana in bo le to prevzelo okus samih nadevanih paprik. Jaz delam tako, da dam za vsako papriko 1 kos dimljene slanine.
5. Lonec pokrijemo s pokrovom do 4/5 in pustimo kuhati na rahlem do zmernem ognju cca. 1,5 h. Če je potrebno, med kuhanjem dolijemo nekaj vode.
6. Dobre omamno dišeče domače paprike postrežemo. Saj veste, najbolje kar s pire krompirjem. Ampak, po želji.

Pa dober tek! :)






Komentarji