Mlečni kifli s skuto

Sestavine, 14-16 kom:
- 850 g gladke moke (bele pšenične, tip 500); 50 g moke po potrebi
- 400 ml toplega mleka
- 180 ml olja (jaz uporabim polovico olivnega, polovico sončničnega; po želji)
- 2 beljaka (jajce vel. L)
- 1 zvrhana čž sladkorja
- 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
- 1 zvrhana čž soli
- rumenjaka, 3-4 jž mleka za premaz
- nadev: skuta
- sezam, lahko tudi druga semena po izbiri
V vednost: 7 g suhega kvasa = 21 g svežega.



Mlečni kifli s paško skuto.

Postopek:
1. V posodo, v kateri bomo delali testo, vlijemo toplo mleko ter vanj stresemo sladkor, premešamo. Dodamo še kvasec, premešamo. Pustimo 5 min.
2. Dodamo olje in beljaka, premešamo.
3. Dodamo polovico moke in sol ter začnemo mesiti testo.
4. Postopoma dodajamo še preostalo polovico moke. Testo preložimo na pomokano površino in zamesimo fino gladko in mehko testo.
Opomba: Če uporabimo sveži kvas, je potrebno prej narediti kvasec. Odvzamemo 1 dl toplega mleka, vanj dodamo sladkor, premešamo in nato nadrobimo še kvas. Pustimo vzhajati 10 - 15 min. Nato pa nadaljujemo po receptu. Vsekakor preberite navodila tudi na embalaži suhega kvasa, ker je pri nekaterih postopek skoraj enak kot pri svežem. Niso vsi instant, in jih je zato treba pustiti vsaj 5 min v toplem mleku s sladkorjem.
5. Testo oblikujemo v hlebček in ga preložimo v rahlo naoljeno posodo. Tudi testo malo naoljimo, pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo na toplem vzhajati 1,5 - 2 h.
6. Vzhajano testo razdelimo na 2 hlebčka, vsakega pa na 7-8 enakih delov. Lahko tudi trgate kroglice, če vam je lažje.
7. Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo in še s prsti, če je potrebno, raztegnemo, v pravokotnik, cca. 2-3 mm debeline. Z ostrim nožem naredimo zareze, odmaknjene od roba za cca. 1 cm, pa do skoraj polovice, kot kaže slika.
8. Nadevamo s skuto, po cca. 1 jž. Testo prepognemo čez nadev, narahlo pritisnemo okoli nadeva in zavijemo v kifelček. Na koncu zavihamo tudi robova.
9. Kifle polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, ne preveč tesno skupaj. Pustimo jih naj vzhajajo 10 min.
10. Pečico prižgemo na 180°C. V skodelici razžvrkljamo rumenjaka z 3 jž  mleka ter s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo kifle. Pustimo jih, naj vzhajajo, dokler se pečica segreje.
11. Kifle pečemo 15 - 20 min, do lepe zlatorumene barve.
12. Začnemo mesiti novo testo, ker vročih kiflov že zmanjkuje, kajne? :D

Pa dober tek! :)








Komentarji