Orehovi štrukeljci

Sestavine:
Za kvašeno testo:
- kvasec: 0,5 dl mlačnega/toplega mleka, 1 čž sladkorja, 16 g svežega kvasa
- 400 g moke (gladke, tip 500)
- 80 g stopljenega masla
- 2 rumenjaka (jajce vel. L)
- 1,6 dl toplega mleka
- 2 jž sladkorja v prahu
- ščep soli
- 1 jž ruma (ni obvezno)
- mlačno/toplo mleko za premaz


Za orehov nadev:
- 350 g mletih orehov
- 1,6 dl vročega mleka
- 65 g rjavega sladkorja
- 2 jž kisle smetane
- 1,5 jž masla
- 2 jž medu
- 0,3 dl soka pomaranče
- 2 čž bio pomarančne lupinice
- 2 beljaka + 1 čž sladkorja pri stepanju
- zlate rozine, namočene v rumu, pomarančnem soku ali vroči vodi z mlekom in malo ruma; po želji
- cimet, rum (po okusu, ni obvezno)


Količina sestavin zadošča za 12 - 14 orehovih štrukljcev.



Postopek:
1. V 0,5 mlačnega/toplega mleka raztopimo 1 čž sladkorja ter vanj nadrobimo kvas. Rahlo premešamo in pustimo na toplem 10 - 15 min.
2. V posodo stresemo/presejemo moko, ob robu potresemo sol, na sredini pa naredimo jamico v katero stresemo kvasec, nato pa še preostalo mleko, stopljeno maslo, sladkor ter razžvrkljana rumenjaka. Zamesimo mehko gladko testo.
Nasvet: Testo mora začeti odstopati od posode. Če je potrebno, dodamo malce moke.
3. Testo oblikujemo v hlebček, ga damo v posodo za vzhajanje, pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 2 h.
4. Ko je naše testo že skoraj vzhajano, pripravimo nadev. V manjši kozici segrejemo mleko, mu primešamo rjavi sladkor in maslo. Odstavimo.
5. Vroče mleko prelijemo preko mletih orehov, premešamo in dodamo še kislo smetano, sok pomaranče, pomarančno lupinico in med. Premešamo in pustimo, da se malce ohladi. Na koncu še z lopatico nežno primešamo sneg stepenih beljakov.
6. Vzhajano testo razdelimo na 2 enaka dela. Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo v velik pravokotnik cca. 2 - 3 mm debeline.
7. S pomočjo lopatice ga enakomerno premažemo z nadevom in potresemo z namočenimi rozinami.
8. Nadevano testo zavijemo v dolg štrukelj (začnemo zavijati iz krajše stranice seveda) in ga narežemo na 5 - 6 cm dolge štruklje, katere polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
9. Štruklje s pomočjo čopiča premažemo z mlačnim/toplim mlekom, jih sem ter tja z zobotrebcem prepikamo do dna in pustimo vzhajati še 15 min.
10. Pečemo v segreti pečici na 175°C - 180°C 20 - 25 min.
11. Slastne štruklje potresemo še s sladkorjem v prahu in uživamo.

Pa dober tek! :)

Komentarji