Rožnate pesine tagliatelle

Sestavine:
- 200 g moke
- 2 jajci
- 5 - 6 jž pesinega soka, tekočine iz vložene pese
Količina sestavin zadošča za 3 - 4 krožnika.


Nasvet:
- Pesine testenine rade pri kuhanju zbledijo, zato je pomembno, da dodamo dovolj pesinega soka ter da jih ne prekuhamo, seveda. Tako da raje dodamo kako žlico več pesinega soka in nato še žlico moke, kot da šparamo pri pesi, da ne bi dodajali več moke. Jaz sem uporabila kar tekočino iz vložene pese. Lahko uporabite tudi pesin sok ali sok precejene kuhane ter spasirane pese.
- Če želimo še bolj intenzivno bravo, lahko na 200 g moke dodamo 1 jajce + rumenjak, preostalo tekočino za cca. težo beljaka pa nadomestimo s pesinim sokom.Postopek:
1. Moko presejemo v posodo ali na delovno površino, v sredini naredimo jamico, v katero dodamo jajci. Z vilico ju razžvrkljamo, dodamo še pesin sok. Zgnetemo čvrsto prožno testo.
Nasvet: Testo lahko zamesimo tudi s pomočjo kuhinjskega robota oz. mešalnika z nastavkom za testo, vendar ga vsaj dokončamo ročno. Po želji. Če se testo še vedno lepi, dodamo nekaj moke. Jaz si pri gnetenju roke naoljim z malce olivnega olja, tako se testo manj lepi za roke.
2. Testo položimo v pomokano posodo ali na pomokano desko, pokrijemo in pustimo počivati 30 min. Če bomo testenine uporabljali kasneje, jih lahko hranimo v hladilniku.
3. Testenin se lahko lotimo ročno/z valjarjem, kot jaz danes, ali pa vsekakor bolje z strojčkom za testenine.
Torej, testo razdelimo na 4 dela, vsakega pomokamo ter sploščimo z dlanjo. Še enkrat ga po potrebi pomokamo, da se ne lepi ter potegnemo skozi strojček za testenine, najprej z širšim nastavkom, nato zavihamo stranska robova in spet potegnemo skozi. Nato nastavljamo vedno tanjšo režo in postopek ponavljamo, dokler ne dobimo lepega tankega traku (cca. 0,5 - 1 mm debeline). Če se testenin lotimo z valjarjem, ga na pomokani površini razvaljamo v dolg enakomerno tanek trak.
Opomba: Testo vedno sproti dovolj pomokamo, da se nam ne lepi. Delovna površina pod strojčkom za testenine naj bo pomokana. Tako pripravljene trakove lahko pustimo nekaj časa, da se malce posušijo, saj se bodo lepše rezali.
4. Pomokan trak zavijemo/prepogibamo. Naj ne bo na tesno, čisto ohlapno, da se nam testo ne zlepi.
Opomba: Če tagliatelle delamo s trojčkom z rezili, ta korak ni potreben. V tem primeru testo potegnemo skozi nastavek z rezili primerne širine za tagliatelle.
5. Sedaj z ostrim nožem narežemo trakove debeline cca. 7-8 mm.
6. Tagliatelle s prsti porazdelimo po pomokani površini ali pomokanem pladnju in pustimo, naj se malce posušijo, npr. dokler pripravimo vse potrebno za k jedi ipd.
7. Vodo zavremo, dobro posolimo in dodamo tagliatelle. Kuhamo nekaj minut, cca. 2 - 3. Testenin ne smemo prekuhati, naj bodo 'al dente', kuhane pa dovolj čvrste. Če niste prepričani, probajte. Testenine odcedimo ali pa še bolje, vzemamo direktno iz lonca in preložimo v vročo ponev, v kateri smo pripravili ostale sestavine za gotovo jed.
8. To je to. Slastna domača pašta je gotova.
Še en mali nasvet: Domače pesine testenine je res škoda uničiti z pretežkimi dodatki, omakami. Vsaj, če smo se že potrudili, naj se okusi, da so sveže, domače. Na hitro jih pripravite z olivnim oljem, maslom, na katerem popražite začimbe, lahko tudi malo hrustljave pancete, pršuta ali dodajte kakšen lažji pesto, hrustljavo zelenjavo ipd.
Jaz sem si jih za večerjo tokrat pripravila z domačim olivnim oljem, malo masla, pršutom, praženimi pinjolami in zvrhano žličko rikote.

Pa dober tek! :)

Komentarji