Vaniljeva skutna torta

Sestavine:
Za testo:
- 40 g hladnega masla
- 90 g moke
- 15 g kisle smetane
- 2 jž hladne/mrzle vode
- 1,5 čž sladkorja
- ščep soli
+ maslo za pekač, moka ali sladkor v prahu


Za nadev:
- 2 jajci
- 70 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
- 250 g quark svežega pustega sira (lahko tudi pasirane skute)
- 20 g bourbon vanilija pudinga v prahu
- 10 g gustina
- 1 čž bio pomarančne lupinice


Količina sestavin zadošča za pekač premera 18 cm.


Vaniljeva skutna torta z borovničevim prelivom.


Postopek:
1. V posodo stresemo moko in sladkor, premešamo ter dodamo še narezano hladno maslo. Z vilico ali s prsti sestavine skupaj 'nadrobimo', da dobimo večjim krušnim drobtinam podobno teksturo.
2. Dodamo kislo smetano, sol in 2 jž hladne/mrzle vode. Postopek ponovimo, torej s pomočjo vilice ali s prsti, in zgnetemo masleno testo, ki ga oblikujemo v hlebček. Testo zavijemo v prozorno folijo za živila ter ga postavimo v hladilnik za vsaj 30 min.
3. Ohlajeno testo na rahlo pomokani površini ali med 2 plastema peki papirja razvaljamo v krog premera cca. 23 - 24 cm. Naj bo večji od premera samega pekača za približno 1/2 višine.
4. Testo preložimo v rahlo z maslom pomaščen in z moko ali sladkorjem v prahu potresen pekač. Pritisnemo ga po dnu in cca. polovici višine pekača. Po dnu ga sem ter tja prepikamo z vilico. Pekač s testom damo v hladilnik, dokler pripravimo nadev.
Nasvet: Da bo testo enakomerne debeline, si lahko pomagamo s kozarcem (z malo večjim premerom) tako, da ga enakomerno pritiskamo po dnu ter ob robu pekača.
5. Jajci s postopnim dodajanjem sladkorja dobro stepemo z električnim mešalnikom, dodamo quark (skuto) ter spet na hitro premešamo.
6. Dodamo še pomarančno lupinico, puding ter gustin. Zopet premešamo le toliko, da dobimo lepo enotno zmes.
Nasvet: Če se zgodi, da doma nimate quark skute, in uporabite pasirano skuto ali mogoče celo navadno, in želite lepo gladko zmes brez tistih skutnih grudic, lahko zmes na koncu spasirate s pomočjo paličnega mešalnika.
7. Skutno zmes vlijemo v pekač s testom.
Opomba: Zmes bo šla malo čez samo testo, ki je ob robu samo do polovice pekača, nič zato.
8. Pečemo na spodnji rešetki v segreti pečici na 160°C 50 - 60 min.
9. Torto pustimo, da se ohladi. Postrežemo z izbranim prelivom.


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji