Čokoladni cheesecake z malinami


SESTAVINE (za pekač premera 20 cm, ali 2x manjši cheesecake, premera 10 cm):
1. Piškotno dno (podlaga):

- 140 g čokoladnih polnozrnatih piškotov

- 50 g masla

- 10 g temne čokolade2. Malinov disk (premera 18 cm):

- 140 g malin

- 30 g sladkorja v prahu

- 8 g želatine v prahu + 0,3 dl mrzle vode

- 3 dl vode3. Čokoladna krema:

- 400 g kremnega sira

- 250 g mascarponea

- 120 g sladkorja v prahu

- 170 g temne čokolade

- 2 jž sladke smetane

- 7 g želatine v prahu + 0,3 dl mrzle vode

POSTOPEK:

1. Želatino v prahu stresemo v 0,3 dl mrzle vode in pustimo 10 min, da nabrekne. V kozico vlijemo vodo, dodamo maline in sladkor. Naj vre na zmernem ognju 5 min. Odstavimo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Vrnemo na rahli ogenj in primešamo pripravljeno želatino. Odstavimo. Malinovo zmes vlijemo v manjši okrogel model, premera cca. 18 cm, čvrsto in natančno obložen z alu folijo. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik,da se strdi.

2. Ta čas pripravimo piškotno dno. Temno čokolado in maslo raztopimo nad paro, enakomerno premešamo. Piškote zmeljemo in jim primešamo raztopljeno čokolado z maslom. Dno in obod okroglega tortnega pekača obložimo s papirjem za peko in acetatno folijo. Piškotno zmes čvrsto in enakomerno potlažimo po dnu pekača. Postavimo v hladilnik. 

3. Pripravimo čokoladno kremo.

- 7 g želatine v prahu stresemo v 0,3 dl mrzle vode in pustimo 10 min, da nabrekne.          Temno čokolado, skupaj z 2 jž sladke smetane, raztopimo nad paro. Enakomerno premešamo.

- Kremni sir, mascarpone in sladkor v prahu stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko kremo. Odvzamemo 3 jž kreme in jo v kozici segrejemo na rahlem do zmernem ognju (ne zavremo!). V segreto kremo vmešamo pripravljeno želatino.

- V posodo s kremo dodamo segreto kremo z želatino in raztopljeno čokolado s sladko smetano. Vse skupaj dobro in enakomerno premešamo z metlico ali električnim mešalnikom.

4. 1/3 čokoladne kreme vlijemo v pekač na piškotno dno. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se strdi.

5. Na sredino strjene čokoladne kreme postavimo strjen malinovo plast oz. disk. Čez disk vlijemo še preostalo čokoladno kremo, jo poravnamo in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Nasvet:
Da bo krema okoli diska enakomerna, lahko cheesecake v pekaču nežno nekajkrat 'butnemo' ob pult, da se razporedi. Pomagamo si lahko tudi s topim nožem za maslo ali leseno palčko za nabodala in nežno potegnemo skozi kremo ob robu pekača, da zapolni morebitne nezapolnjene dele. 
Chesecake pustimo, da se krema res dobro stisne in ohladi, najbolje čez noč.

6. Čokoladni mascarponejev cheesecake okrasimo z malinami in naribano čokolado ali čokoladnimi ostružki. Po želji, to prepuščam Vam.

Pa prijetno sladkanje! :)


Komentarji

 1. Zdravo.
  Kater kremni sir priporočaš? Je kakšna cenejša zamenjava za Philadelphio?
  Kako "natančno" obložiš okrogel pekač z alu folijo - jo razrežeš, obložiš dno posebej in stene posebej,...?
  Hvala. LP.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena, Anja.
   Namesto Philadelphie lahko uporabite katerikoli kremni sir. Npr. Spar ima svojega, piše Frishkäse, je cenejši in dobrega okusa, verjetno se najde tudi kateri drugi Cream cheese oz. Frishkäse v trgovinah.
   Predvidevam, da sprašujete za malinovo plast, ki se vlije v z alu folijo obložen model. Najbolje je, da uporabite 2 plasti alu folije, da je bolj čvrsta in z njo obložite model. Predladam, da kar iz 1 večjega kosa, ker je zmes dokaj tekoča in bi lahko stekla skozi odprtine. Bolj čvrsto se folija oprime pekača tidi tako, da ga malo namastite z maslom.
   Za sam cheesecake pa je lahko ločeno. Dno pekača obložimo s papirjem za peko ali alu folijo, potem pa še rob pekača z acetatno folijo. Če nimate acetatne folije, lahko na papir za peko in alu folijo skupaj nekajkrat prepognete, da dobite bolj širok oz. višji trak.
   Lp! :)

   Izbriši

Objavite komentar