Gratinirane palačinke s skuto in vanilijevim pudingom

Le kdo bi se lahko uprl palačinkam. In še to tako božanskim. So prava enostavna domača sladica, v kombinaciji s skuto, bourbon vanilijo in sadjem pa so več kot zadetek v polno. Vsi za mizo so vedno navdušeni in nikoli nič ne ostane. Testo za palačinke lahko seveda naredite po svojem receptu, pa vendar priporočam, da ga poskusite še po mojem priljubljenem receptu, ker so fino tenke, zračne ter rahle, moja mati pravi, da so kot mehki bombaž, haha. Vsekakor lahko namesto malin uporabite tudi borovnice, robide ipd. Tudi super dobro, preverjeno. Po želji. No pa začnimo.


Sestavine:
Za testo (10 kom.):
- 170 g gladke bele moke (tip 500, tip 400; jaz dostikrat uporabim mešanico: 100 g tip 500 in 70 g tip 400)
- 30 g pirine polnozrnate moke
- 1/3 čž pecilnega praška
- 1,5 dl mleka
- 2,8 dl vode
- 2 jajci (vel.M)
- 1 jž (rjavega) sladkorja
- ščep soli
- kokosovo maslo za ponev
- maslo za pekač


Za nadev:
- 500 g skute
- 2 jajci
- 4 zvrhane jž (rjavega) sladkorja oz. po okusu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
- 2 čž bio pomarančne lupinice
- 0,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- v rumu namočene zlate rozine (ni obvezno)


Za preliv:
- 2,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- 1 puding v prahu (37 g), okus bourbon vanilija
- 2 dl mleka
- 3 jž sladkorja v prahu oz. po okusu
- 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 1/2 čž bio pomarančne lupinice
- skodelica malin








Postopek:
1. Z električnim mešalnikom zmešamo iz danih sestavin testo za palačinke. Na segretem kokosovem maslu (po cca. 1 čž za vsako) spečemo fine tanke palačinke. Palačinke odstavimo na krožnik in se lotimo nadeva.
Nasvet: Zmes je kar redka, zato se bo fino razlila po ponvi in tako bodo palačinke res lepo tenke. Če se nam začnejo delati luknjice, jih s kuhinjsko lopatico 'zapremo' oz. nežno pogladimo, poravnamo.
2. K skuti primešamo sladkor, vanillin sladkor, pomarančno lupinico, sladko smetano ter na koncu še rumenjaka.
3. Beljaka z 2 čž sladkorja stepemo v čvrst sijoči sneg. Sneg zelo nežno primešamo k skutini mešanici. Saj veste, da je to zelo pomembno, saj bo le v tem primeru naš nadev zelo rahel in puhast. 
4. Pekač namastimo. Palačinke nadevamo (po cca. 2 -3 zvrhani jž) ter jih zavijemo tako, da stranska robova malce zavihamo čez nadev ter nato zarolamo do konca. Nadevane palačinke polagamo eno ob drugi v pekač.
Nasvet: Če se odločimo dodati rozine, jih enostavno potresemo čez nadev ter nato zavijemo palačinko. Če nam ostane nekaj nadeva, ga enostavno primešamo k prelivu.
5. Iz sestavin zmešamo še vanilijev preliv, katerega polijemo čez palačinke. Po vrhu potresemo še maline.
6. Pečemo v segreti pečici na 180°C 20 - 30 min.


Pa dober tek! :)

Komentarji