Jagodna rižota s penino

Sestavine:

- 200 g jagod

- 30 g šalotke ali rdeče čebule

- 0,6 dl rose penine, lahko tudi druge sladke penine

- cca. 0,2 dl oljčnega olja

- 4 dl zelenjavne jušne osnove + voda po potrebi

- 200 g riža (okroglozrnati, arborio)

- 12 g parmezana ali pecorina

- 1 zvrhana jž masla

- 2-3 čž sladke smetane

- balzamična glazura



Postopek:
1. Jagode narežemo na srednje velike kockice. Dodamo penino, premešamo.
Nasvet: Če jagode niso dovolj sladke, jim lahko primešamo 1-2 čž rjavega sladkorja.
2. V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo na drobno nasekljano šalotko. Premešamo in rahlo pražimo na zmernem ognju oz. bolj dušimo, da se šalotka zmehča.
3. Dodamo riž in premešamo, da riž postekleni.
4. Penino z jagodami precedimo in tekočino dolijemo v ponev. Premešamo in pustimo cca. 15 sek, nato dolijemo jušno osnovo.
5. ½ narezanih jagod spasiramo s paličnim mešalnikom in jih dodamo k rižu.
6. Kuhamo 5 min, nato dodamo še preostale jagode in kuhamo še 10 min oz. po navodilih na embalaži riža. Po potrebi dolivamo vodo in občasno premešamo, da dobimo kremasto teksturo.
7. Primešamo maslo, nariban parmezan in sladko smetano.
8. Rižoto postrežemo pokapano z balzamično glazuro in s svežimi jagodami.

Pa dober tek! :)


Komentarji