Koromačeva juha s hrustljavim sladkim krompirjem

Sestavine:
- 2 koromača
- 1/2 čebule
- 1-2 stroka česna
- 100 g cvetače
- 1/2 čž rjavega sladkorja
- 1 čž jabolčnega kisa
- sol, poper, bio mešanica začimb (po okusu) ali zelenjavna jušna osnova
- 1 manjši sladki krompir
- kisla smetana
- oljčno olje, olje za cvrtje



Postopek:
1. V loncu segrejemo cca. 0,3 dl oljčnega olja. Dodamo narezano čebulo, rahlo posolimo in jo pražimo toliko časa, da se zmehča.
2. Dodamo strta stroka česna in en koromač, narezan na srednje velike kose. Premešamo in na rahlem ognju pražimo, da se zelenjava malo zmehča in skaramelizira.
3. Dodamo narezano cvetačo, narezan preostali koromač, tudi nekaj vejic koromača, sladkor, sol, poper, bio mešanico začimb ter cca. 2 L vode. Pustimo, da zavre, nato pokrijemo in kuhamo še 20 min.
4. Sestavine spasiramo s paličnim mešalnikom v gladko kremno juho. Vrnemo na ogenj in kuhamo še minuto. Če je treba, dolijemo nekaj vode.
5. Sladki krompir olupimo naribamo na tanke krhlje ali narežemo na poljubno obliko in hrustljavo ocvremo.
6. Juho postrežemo z žličko kisle smetane in hrustljavim sladkim krompirjem.

Pa dober tek! :)





Komentarji