Skutine pogačice

Sestavine (12 kom):
- 225 g gladke bele moke
- 4 g kvasa
- 50 ml toplega mleka
- 1/2 čž sladkorja
- 1 čž soli
- 130 g masla (sobne temp.)
- 150 g skute*
- 1 jajce + 2 jž vode za premaz
- sezamova semena, slanina, mak, ...


*Najbolje je mešati 100 g skute in 50 g slanega sira. Ni pa obvezno. Lahko uporabite samo skuto ali več slanega sira, po okusu.


Skutine pogačice s sezamom in dimljeno slanino.

Postopek:
1. V posodo presejemo/stresemo in razrahljamo moko, v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo mleko in dodamo sladkor. Vanj nadrobimo kvas in premešamo.
2. Dodamo narezano maslo in skuto s slanim sirom ter sol. Zamesimo mehko testo. Če se testo še vedno preveč lepi, dodamo nekaj moke, cca. 1 jž.  
3. Testo na pomokani površini takoj (brez vzhajanja) razvaljamo v velik pravokotnik, cca. 2-3 mm debeline. Prepognemo ga tako, kot kaže spodnja slika. Najprej prvo tretjino čez drugo, in nato še tretjo čez prvo in drugo skupaj.

4. Sedaj prepognemo še po širini. Prvo tretjino čez drugo, nato obe skupaj preklopimo čez tretjo.

5. Sedaj testo pokrijemo s posodo in pustimo vzhajati 15 min.
6. Površino spet pomokamo in testo razvaljamo v pravokotnik. Ponovimo enako prepogibanje. Pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 min.

7. Postopek še enkrat ponovimo, vzhajanje 15 min.
8. Sedaj testo razvaljamo v pravokotnik, debelejši, cca. 5 mm debeline. Narežemo ga na 12 enakih 4-kotnikov.
Nasvet: Robove stranskih delov testa lahko odrežemo, jih samo stisnemo skupaj in spečemo zraven. Če želimo čimbolj enakomerne pogačice.
9. Pogačice postavimo na pekač s papirjem za peko in jih premažemo z razžrvkljanim jajcem z 2 jž vode. Posujemo s sezamom, koščki slanine, ... Naj vzhajajo, dokler se pečica segreje.

10. Pečico segrejemo na 180°C - 190°C. Pečemo cca. 17 - 20 min.

Pa dober tek! :)


Komentarji