Česnov pizza kruh

Pizza, pizza, pizza... le kdo je nima rad?
A največkrat se pojavi vprašanje, kako narediti testo. Polno receptov, a mogoče še vedno ni to tisto, kar iščete. Treba je vedeti, da vrhunske picerije in picopeki uporabljajo tudi kakovostno moko, imajo dolgoletne izkušnje, znanje in pa seveda krušno peč. A kaj, ko tega nimamo na voljo? Nimajo vsi možnosti dobiti kakovostne moke iz domačega mlina, kaj šele da bi doma imeli vsi krušne peči. Moram priznati, da sem kot velika ljubiteljica priprave testa in same peke, kar nekaj časa eksperimentirala s pizza testom, da bi bil učinek dokaj podoben tistemu iz prave picerije, z 'navadno' moko iz polic bližnje trgovine in na temperaturi, ki jo moja pečica največ zmore. Pri sami peki oz. boljšemu učinku lahko pripomorejo tudi razne šamotne plošče, razne pica pečice, mogoče tudi močnejše konvekcijske pečice. A jaz sem ustvarila primeren recept za čisto navadno pečico, do 250°C, uporabim pa preprosti tenki okrogli pica pekač (malo nižji kot za burek), ki je dostopen skoraj vsem. Malce več truda in časa bo potrebno, a tako pač je pri nekaterih dobrih jedeh v kuhinji.
Se strinjate, kajne?


No, seveda se ne konča le pri klasični pici. Doma obožujemo t.i. pizza brot oz. pizza kruh s česnom in oljčnim oljem, ki ga v nekaterih restavracijah ali picerijah ponudijo kot toplo predjed, prigrizek. Prav zato ga tudi sama pogosto spečem in svoj recept seveda nujno podelim z vami.
No pa začnimo...


Torej, za 2 pizzi oz. 2 česnova pizza kruha boste potrebovali...


Sestavine:
- 460 g moke: Uporabite mešanico 380 g moke tip 500 in 80 g manitoba moke, tipa 00; Če imate na voljo domačo mehko moko, še toliko bolje.
- 20 g ržene moke
- 2 g svežega kvasa
- 2,9 dl vode, sobne temperature
- 6 g extra deviškega oljčnega olja
- 14 g morske soli
- zeliščno maslo s česnom (lahko ga kupite ali pa pripravite domačega)
Postopek:
1. Vodo, sol in nadrobljen kvas dobro premešamo.
2. Moko presejemo oz. razrahljamo in na sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasno mešanico.
3. Z rokami začnemo mesiti testo, 5 min.
4. Dodamo oljčno olje in mesimo še 10 min, da dobimo gladko, mehko in prožno testo.
5. Testo oblikujemo v hlebček in ga preložimo v rahlo naoljeno posodo.
6. Prvo uro testo na vsakih 15 min nežno raztegnemo ter prepognemo (z mokrimi rokami).
7. Naslednji 2 uri pa testo prepognemo na vsakih 30 min.
8. Testo pustimo počivati še 20 min.
9. Posodo s testom pokrijemo (s kuhinjsko krpo , folijo ali vrečko) in postavimo čez noč v hladilnik. Naj počiva vsaj 8 ur, lahko tudi do 18, 19 ur.
10. Testo vzamemo iz hladilnika, naredimo 2 hlebčka in ju pustimo na rahlo pomokani površini vzhajati na sobni temperaturi še 2 do 4 h.
11. Testo za pico oblikujemo oz. raztezamo z rahlo pomokanimi rokami, rob pustimo debelejši. Pizza testo preložimo na rahlo pomokan pekač.
12. Pečemo na 250°C 10-13 min.
13. Še vroče pizza testo premažemo z zeliščnim maslom in pokapamo z oljčnim oljem.


Gurmantični kuharski namigi:
- Zakaj testo prepognem z mokrimi in občasno rahlo naoljenimi rokami? Kot prvo zato, ker se vam samo testo ne bo lepilo za roke, kot drugo pa je to pomembno zato, da testu dodajamo vlago, saj bo bolj hidratizirano testo lepše vzhajalo, bo bolj mehko, nežno, mehurčkasto in puhasto.
- Če želimo ekstra hrustljavo pizza skorjico, testo oblikujemo na deski, pomokani z ostro moko ali koruzno moko, prav tako si roke pomokamo z omenjeno moko.


Pa dober tek!


KLIK tudi na Instagram profil @gourmantica .

Komentarji