Churros s slano karamelo

Sestavine:
Testo:
- 200 g moke (tip 500)
- 320 ml vode
- 1 jž oljčnega olja
- ½ čž soli
- 1 čž pecilnega praška
-  olje za cvrtje
-  ½ kavne skodelice sladkorja, ½ kavne skodelice rjavega sladkorja, ½ kavne skodelice cimeta, 1 čž vanilijevega sladkorja


Slana karamela:
- 55 g rjavega sladkorja
- 25 g masla
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 2 - 3 ščepa soliPostopek:
1. V kozico vlijemo vodo, dodamo oljčno olje in sol. Na močnem ognju zavremo.
2. Ko zavre, odstavimo. Vanj stresemo moko s pecilnim praškom. S kuhalnico dobro premešamo v mehko gladko testo brez grudic. Kepo testa pustimo da se malo ohladi.
3. Testo vstavimo v keksomat z zvezdastim nastavkom in ga vanj dobro potlačimo, da iztisnemo morebitne prostore z zrakom.

4. Nad segretim oljem iztiskamo trakove, dolge cca. 13 - 15 cm, in jih sproti odrežemo s pomočjo kuhinjskih škarij. Churrose hrustljavo ocvremo do zlate/zlatorjave barve.
5. V globjem krožniku premešamo sladkor, rjavi ter vanilin sladkor in cimet.
6. Ocvrte churrose najprej položimo na papirnate brisačke, nato pa jih povaljamo v cimetovem sladkorju.
7. Pripravimo še slano karamelo. V kozico z debelejšim dnom stresemo sladkor in jo postavimo na rahel do zmerni ogenj. Počakamo, da se sladkor začne taliti, ne mešamo.
8. Ko se sladkor začne taliti, ogenj popolnoma zmanjšamo in mu dodamo maslo. Z metlico začnemo nežno mešati in obenem v curkih dodajamo še segreto/toplo smetano. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ko dobimo sijočo svilnato karamelo, odstavimo in solimo ter še enkrat premešamo.

Pa prijetno sladkanje! :)


Komentarji