Čokoladna panakota

Sestavine (za 3 - 4 kom):
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- 200 ml mleka
- 120 g čokolade (55 - 70% kakava)
- 1 čž ekstrakta vanilije, arome
- 30 g (rjavega) sladkorja
- ščep soli
- 6 g želatine v prahu
- 30 ml mrzle vode


Čokoladni preliv:
- 120 g čokolade (55 - 70% kakava)
- 160 ml sladke smetane za stepanje


Kuharski nasvet: Če imate izbrane posebne modelčke, v katere boste vlivali panakoto in bi radi vidno čvrstejšo obliko, lahko povečate količino želatine na 7 - 9 g.


Čokoladno panakoto posujemo še s sladko praženimi pistacijami.

Postopek:
1. V 30 ml mrzle vode stresemo želatino in pustimo 10 min, da nabrekne (po navodilih z embalaže).
2. Modele, kozarce ali skodelice, v katero bomo vlili panakoto skopo premažemo z oljem s pomočjo kuhinjskega čopiča.
3. V kozico vlijemo mleko in smetano. Dodamo sladkor ter sol. Pristavimo na zmeren ogenj in segrejemo tik pred vretje. Odstavimo.
4. Dodamo ekstrakt vanilije in nasekljano čokolado (ali v kapljicah, če jo imate). Nežno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi.
Nasvet: Če se nam je Smetana med mešanjem že nekoliko ohladila, in se čokolada ne topi, kot bi mogla, lahko kozico vrnemo na zelo rahel ogenj le toliko, da sestavine malo segrejemo.
5. Primešamo še pripravljeno želatino.
6. Panakoto skozi cedilo vlijemo v pripravljene modelčke in postavimo v hladilnik, da se strdi; najbolje čez noč.
7. Takrat, ko se odločimo, da bomo panakoto postregli, naredimo še čokoladni preliv. Nad paro segrevao smetano, ki smo ji dodali nasekljano čokolado in nežno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi. Odstavimo in pustimo, da se malce ohladi; do mlačnega ali sobne temp..
8. Modelčke s panakoto za nekaj sekund postavimo v posodo s toplo vodo in jih obrnemo na servirne krožnike. Preliv še enkrat enakomerno premešamo ter pred samim serviranjem prelijemo preko panakote. Po želji posujemo še s sladko praženimi pistacijami in okrasimo z izbranim sadjem, lističi sveže mete ipd.

Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji