Karijev riž s piščancem in zelenjavo

Sestavine:
- piščančje krače, 6 kom
- 1 večja čebula
- 2-3 stroka česna
- 1/2 velike rdeče paprike
- 1/2 velike zelene paprike
- 1/2 čajne skodelice zamrznjene mešanice grah/korenje
- 2-3 češnjeva paradižnika
- 150 g riža (okroglozrnati)
- sol, poper, bio vegeta ali zelenjavna/kokošja jušna osnova, cca. 1/2 zvrhane čž rjavega sladkorja
- curry, kurkuma, mleta kumina, koriander (če imate možnost svežega, dodajte še tega)
- peteršilj, zelena
- oljčno olje (lahko uporabite tudi katero drugo)




Postopek:
1. V globji ponvi segrejemo cca. 0,4 dl oljčnega olja. Posoljene (lahko jih začinimo še z nekaj ščepcev bio vegete) kračke zlato do zlatorjavo popečemo na zmernem do močnem ognju.
2. Dodamo nasekljano čebulo (ne čisto na drobno, naj bodo malce večji koščki), nekaj ščepcev soli in še 1 do 2 jž oljčnega olja. Ogenj zmanjšamo in pražimo toiko časa, da se čebula poplonoma zmehča oz. rahlo karamelizira (se zgosti). Vse skupaj potresemo še z nekaj dobrih ščepcev kurkume in curryja.
3. Dodamo sladkor in na tenke lističe narezan česen in počakamo, da se le ta na hitro rahlo popraži.
4. Dodamo še poper, koriander, na kockice narezani papriki in češnjev paradižnik. Premešamo in dolijemo nekaj jž vode. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se zelenjava rahlo zmehča.
5. Dodamo še grah s korenjem ter cca. 1/3 skodelice vode (oz. jo dolivamo po potrebi).
Pokrijemo in dušimo na rahlem/zmernem ognju 30 - 40 min. Piščančje meso mora že skoraj slastno odstopati od kosti a vseeno še ostati v kosu.
6. Ko se vse sestavine slastno prepojijo, dodamo riž ter še nekaj kurkume in karija po okusu.. Premešamo in dolijemo cca. 4 dl vode. Pokrito kuhamo še 15 - 20 min (odvisno od izbranega riža) ter po potrebi dolijemo nekaj vode. Če je potrebno, začinimo po okusu. Riž se ne sme popolnoma izsušiti, naj ostane sočen.


Kuharski nasvet:
- Po želji slastno jed postrežemo z žlico kisle smetane ali čvrstega jogurta.
- Če želimo v jed vnesti še več 'svežine', lahko dodamo nekaj naribane limetine ali limonine lupinice.


Pa dober tek! :)

Komentarji