Ohrovtov lonec s svinjino

Sestavine:
- 0,5 kg svinjskega mesa (pleče)
- 1 glavica ohrovta
- 1 srednje velika čebula
- 2-3 stroka česna
- 1 večji korenček
- 2 krompirja
- 2 jž paradižnikovega koncentrata
- 1 čž dimljene in 1 čž sladke mlete paprike
- sol, poper
- 1/2 čž sladkorja
- 1/2 čž (jabolčnega, mešanega) kisa
- 1 jž zelene, lovorov list
- zelenjavna jušna osnova, cca. 0,5 L; ali 1/2 zelenjavne jušne kocke
- 1/2 jž moke ali gustina
- (oljčno) olje




Postopek:
1. Svinjsko pleče narežemo na srednje velike kocke. Ohrovt narežemo na večje kose, korenček pa na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na srednje velike kose ter ga pustimo v hladni vodi do uporabe. Čebulo nasekljamo, vendar ne čisto na drobno. Česen narežemo na tenke lističe.
2. V loncu segrejemo cca. 3-4 jž olja in dodamo meso. Premešamo in na zmernem do močnem ognju pražimo, dokler na videz ni več surovo oz. dokler se že nežno zapečeno obarva.
3. Dodamo čebulo, posolimo in pražimo toliko časa, da se čebula popolnoma zmehča in skaramelizira. Moramo dobiti 'gosto' podlago, omako iz mesa in čebule.
4. Dodamo česen in korenje. Premešamo in na hitro popražimo.
5. Dodamo še paradižnikov koncentrat, papriko in moko. Dodane sestavine v loncu popražimo in dodamo še sladkor, poper. Vse skupaj premešamo.
6. Dodamo ohrovt, premešamo in zalijemo z 0,5 L jušne osnove in toliko vode, da prekrije vse sestavine.
7. Dodamo še zeleno in lovorov list, pokrijemo in pustimo kuhati 1 - 1,5 h. Dolivamo vodo po potrebi.
8. Dodamo krompir, kis in pokrito kuhamo še 1h. Dolivamo vodo po potrebi in dosolimo po okusu.
9. Jed postrežemo z žlico kisle smetane.


Pa dober tek! :)

Komentarji