Štefani pečenka

Sestavine:
- 900 g mešanega mletega mesa (govedina, svinjina)
- cca. 60 g čebule
- 2 stroka česna
- cca. 60 g korenja
- oljčno olje
- 60 g kruha (npr. 1 kajzerica) + 0,6 dl toplega mleka
- sol, poper, bio vegeta; ščep soda bikarbone
- 1 jajce (L)
- peteršilj, zelena, majaron, timijan
- 3 trdo kuhana jajca
- maslo za pekač


Slastna pečenka s pire krompirjem in špinačo.


Postopek:
1. V ponvi segrejemo 4 jž oljčnega olja. Dodamo na drobno nasekljano čebulo ter jo posolimo. Pražimo do mehkega. Nato dodamo še česen, na hitro popražimo in nato še na drobno naribano korenje in še eno jž oljčnega olja. Premešamo in na rahlem do zmernem ognju pražimo/dušimo do mehkega. Pustimo, da se malo ohladi. Popraženo mešanico prestavimo na kuhinjsko desko ali krožnik in vse skupaj še drobneje sesekljamo (če je potrebno).
2. Kruh narežemo na majhne kockice in prelijemo s toplim mlekom. Vse skupaj dobro pretlačimo z vilico. Še boljše če damo obe sestavini v sekljalnik ali multipraktik, če imamo to možnost, in enakomerno na drobno sesekljamo.
3. Mleto meso solimo, popramo in dodamo še nekaj ščepcev bio vegete. Dodamo še soda bikarbono (ta se daje za večjo rahlost oz. zračnost same pečenke; če pa je nimate pri roki, lahko izpustite), peteršilj, zeleno, majaron in timijan (po cca. 1/2 do 1 čž). Na hitro premešamo.
4. Dodamo še razžvrkljano jajce in kruh. Dobro premešamo oz. pregnetemo z rokami.
5. Pekač dobro namastimo z maslom. V pekač položimo cca. 1/3 do 1/2 mesne mešanice; pustimo za cca. prst do dva debeline prostora ob straneh, za omako).
6. Naredimo 3 vdolbinice, v katere položimo kuhana jajca. Pokrijemo/zapremo s preostalo mesno mešanico; ob straneh dobro potlačimo.
7. V pekač vlijemo še 0,2 dl vode (v prazen prostor ob straneh).
8. Pečemo 30 min na 180°C in nato še 30 min na 170°C.
9. Še vročo polijemo z lastnim sokom iz pekača in pokrijemo z alu folijo za 10 min, nato pa prestavimo na servirni pladenj. Lastno omako lahko polijemo čez pečenko ali pa jo priložimo v posodici, da jo lahko polijemo malo čez pire, saj veste...


Kuharski nasvet:
- Če se odločimo pečenko pripraviti skupaj s krompirjem in zelenjavo v pekaču, potem takšnega pekača, kot je zgoraj, ne potrebujemo. Oblikujemo jo posebej in zavijemo v svinjsko mrežico.

Pa dober tek! :)

Komentarji