Vanilijeva skutna pita z jagodami

Sestavine:
Hrustljavo krhko testo:
- 80 g masla (sobne temp.)
- 70 g sladkorja
- 90 g moke


Nadev:
- 2 jajci (L)
- 70 g sladkorja
- 1 vanillin sladkor (10 g)
- 1 čž bio pomarančne lupinice
- 250 g quark skute (lahko tudi pasirane skute)
- 25 g pudinga v prahu, bourbon vanilija
- 170 - 200 g jagod
- cca. 1 jž rjavega sladkorja


Jaz sem pito pekla v pekaču 28 x 11 cm. Količine bi ustrezale tudi pekaču premera 18 cm (natančno). Za večje pekače je treba količine prilagoditi.Postopek:
1. Maslo in sladkor stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo še moko in zmešamo do konca. Dobimo grudicam podobno teksturo. Testo oblikujemo v hlebček.
2. Položimo ga med 2 plasti papirja za peko (ki smo ga malce pomokali) in narahlo z rokami sploščimo, da ga bomo potem lažje razvaljali. Tako pripravljenega skupaj s papirjem za peko vred postavimo v hladilnik za 1 h.
2. Testo razvaljamo med 2 plastema papirja za peko na debelino cca. 2 mm;  v malo večjo velikost od pekača, za cca. 2,5 cm da imamo za robove pekača.
Nasvet: Če se nam je testo med valjanjem preveč razmehčalo, ga lahko tako razvaljanega s papirjem za peko vred postavimo za 5 min v zamrzovalnik.
3. Testo preložimo v skopo z maslom pomaščen in rahlo z moko potresen pekač. Potlačimo ga po dnu in robu pekača (cca. 2,5 - 3 cm.). Sem ter tja ga še prešpikamo z vilico. Pekač s testom postavimo v hladilnik, dokler pripravimo nadev.


4. Jajci svetlo kremasto stepemo s postopnim dodajanjem sladkorja in vanilinega sladkorja.
5. Primešamo še pomarančno lupinico, skuto in puding. Premešamo do enostne zmesi.
6. Nadev vlijemo v pekač s testom. Pečemo v segreti pečici na 160°C - 170°C 20 min; na spodnji rešetki.
7. Ta čas narežemo jagode. Pekač s pito vzamemo iz pečice ter na vrh nadeva razporedimo jagode; pazimo da se ne opečemo. Jagode po vrhu potresemo še z rjavim sladkorjem.
8. Vrnemo v pečico in pečemo še 20 min.Pokukajte še na Instagram profil @gourmantica .Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji