Božanska potica 2 v 1 (orehova in makova)

Sestavine:


Testo:
- kvasec: 0,5 dl toplega mleka + 1 čž sladkorja + 20 g kvasa
- 500 g moke (tip 500)
- 100 g stopljenega masla
- 3 rumenjaki
- 2 - 2,3 dl mleka
- 1 - 2 jž sladkorja v prahu
- 1/2 - 1 čž soli


+ potrebujemo še 1 jajce + 1 jž mleka za premaz; maslo za pekač


Orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 1 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zvrhana čž bio limonine in pomarančne lupinice
- 40 - 50 g sladkorja v prahu
- 1 - 1,5 jž medu (jaz uporabim gozdni, ki je malo intenzivnejšega, močnejšega okusa)
- 1/2 jž masla
- 1,5 beljak
- 1 čž ruma (ni obvezno) ali 2 - 3 čž soka limone ali pomaranče
- cca. 1 kavna skodelica namočenih zlatih rozin (vroča voda + 1 jž ruma; lahko tudi pomarančni sok)


Makov nadev:
- 200 g mletega maka
- 1 jž krušnih drobtin
- 1 čž bio limonine in pomarančne lupinice
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 0,5 dl mleka
- 1/2 jž masla
- 1,5 beljak
- 1 - 1,5 jž medu



Postopek:
1. Toplo mleko in sladkor premešamo, dodamo nadrobljen kvas. Pustimo vzhajati 10 - 15 min.
*Kuharski namig: Jaz vso mleko, ki ga bom rabila za potico, torej 2,5 - 2,7 dl, segrejem. Odlijem 0,5 dl za kvasec, v ostalo toplo mleko v kozici pa takoj dodam maslo, da se raztopi in pustim, da se vse skupaj ohladi do mlačnega..
2. V posodo stresemo presejano moko, ob robu potresemo sol, na sredini pa naredimo jamico, v katero dodamo sladkor v prahu in pripravljeni kvasec.
3. Dodamo še mleko in stopljeno maslo* in razžvrkljane rumenjake.
4. Zamesimo mehko gladko testo, ki začne odstopati od posode.
5. Testo oblikujemo v hlebček, ga postavimo nazaj v posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in vrečko za živila in pustimo vzhajati na toplem 1 - 1,5 h.
6. Ta čas naredimo nadeva.

    A. Orehov nadev:
    Mlete orehe, sladkor v prahu, limonino in pomarančno lupinico premešamo. 
    Smetano segrejemo ter ji primešamo maslo, med in rum (če ga uporabimo). Prelijemo
    čez orehe in dobro premešamo.
    Beljake čvrsto stepemo z 1 čž sladkorja in 1/2 snega z lopatico nežno primešamo k
    orehovemu nadevu, 2./2 pa pustimo.
    
    B. Makov nadev:
    Mleti mak, krušne drobtine, sladkor v prahu in lupinici premešamo.
    Smetano in mleko segrejemo in ji dodamo maslo in med. Prelijemo čez mak.
    Nežno primešamo še 1/2 snega beljakov.

7. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo v pravokotnik, cca. 3 - 5 mm debeline.
Kuharski namig: Krajša stranica oz. dolžina štruklja naj bo cca. 2x dolžina premera samega pekača. Torej, če imamo premer pekača 22 cm, naj bo štrukelj dolg cca. 44 cm.
8. 1/2 testa premažemo z orehovim nadevom in potresemo z rozinami, 2./2 pa z makovim nadevom. Čvrsto zavijemo v štrukelj.
9. Štrukelj previdno prenesemo v z maslom pomaščen pekač. Sem ter tja ga prešpikamo do dna z leseno palčko za ražnjiče. Tako pripravljeno potico pustimo vzhajati cca. 15 min.
10. Jajce razžvrkljamo z mlekom in premažemo potico. Še enkrat prešpikamo testo.
11. Pečemo v segreti pečici na 180°C, spodnja rešetka, približno 40 - 45 min; lahko tudi več, odvisno od pečice. Med peko potico pokrijemo z 2 plastmi papirja za peko, da se ne prepeče in izsuši.

Pokukaj tudi na Instagram profil @gourmantica !

Pa dober tek! :)

Komentarji