Gorenjska prata

Sestavine:
- 500 g 'starega' kruha
- 400 g prekajenega svinjskega vratu ali krače
- 1 rdeča čebula in 1 rjava čebula (srednje veliki)
- 2-3 stroka česna
- 1,5 dl toplega mleka
- 3 jž kisle smetane
- 5 večjih jajc
- sol, poper, bio mešanica začimb
- 2 jž peteršilja
- po cca. ½ -1 čž šetraja, drobnjaka; po okusu
- olje
- svinjska mast in krušne drobtine za pekač ali svinjska mrežica/papir za peko




Postopek:
1. Prekajeni svinjski vrat kuhamo 1 h. Narežemo ga na kockice.
2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in na zmernem ognju pražimo toliko časa, da se popolnoma zmehča. Dodamo še česen in ga na hitro popražimo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
3. Kruh narežemo na kockice in prelijemo s toplim mlekom. Primešamo narezano meso in praženo čebulo in česen.
4. Jajca razžvrkljamo, jim primešamo kislo smetano, sol, poper, bio mešanico začimb, peteršilj, šetraj, drobnjak in prelijemo preko mešanice kruha in mesa.
5. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku, da se sestavine dobro prepojijo.
6. Pekač (za šarkelj, potico) namastimo in potresemo s krušnimi drobtinami. Ohlajeno mešanico za prato položimo v pekač.
7. Pečemo na 180°C približno 40 minut; spodnja rešetka. Na polovici peke prato pokrijemo s papirjem za peko, da se ne izsuši. 
8. Prato pustimo v pekaču 10 min, nato pa jo zvrnemo na desko. Ko se malo ohladi, narežemo in postrežemo ob hrenu z jabolki ali kislo smetano, solati iz mlade čebule s svežim sirom ipd.
9. Če prate ne pečemo v pekaču za šarkelj, jo oblikujemo v štruco in zavijemo v svinjsko mrežico ali papir za peko, ki ga po vrhu malo prešpikamo.

Pokukaj tudi na Instagram profil @gourmantica !


Pa dober tek! :)


Komentarji