Velikonočna košara

Sestavine:
- 300 g moke (tip 500)
- 10 g svežega kvasa
- 1,2 dl toplega mleka
- 1 večje jajce (L; cca. 0,4 dl)
- 0,6 dl (oljčnega) olja
- 1 čž soli
- 1 čž sladkorja
+ 1-2 jajci in 1-2 jž mleka za premaz (na vsako jajce 1 jž mleka)


Količina sestavin ustreza natanko za 2 košarici, ki ju pletemo na skledici premera cca. 14 cm. Lahko naredimo 1 ter iz preostalega testa naredimo še nekaj dodatnih pletenic in cvetlic za dekoracijo ali pa še nekaj npr. kvašenih rogljičkov ipd.; ali pa se odločimo za večjo košarico. Vsekakor količine prilagodimo za poljubno velikost.
Postopek:
1. Toplo mleko in sladkor premešamo, dodamo nadrobljen kvas in pustimo 10 - 15 min, da se naredi kvasec.
2. Moko stresemo (presejemo, razrahljamo) v večjo posodo, ob robu potresemo sol, na sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo kvasec, nato pa še olivno olje in razžvrkljano jajce.
3. Zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, prestavimo nazaj v posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in vrečko za živila ter pustimo vzhajati 1 h.
4. Ta čas si pripravimo poljubno skledico, na kateri bomo pletli košaro. Vzamemo dovolj velik kos alu folije in jo čvrsto obložimo. Skopo (ampak res skopo) jo sem tej tja še malo namastimo z maslom (le toliko, da se testo nanj ne prime med peko).
5. Testo prestavimo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljamo na veliki pravokotnik, cca. 3 mm debeline. Naj vas tukaj opomnim, da se trakovi testa pri samem oblikovanju malce dodatno raztegnejo, zato je bolje, da testo ne razvaljamo takoj (pre)tenko.
6. a. Narežemo ga na enake dolge trakove.
    b. Trakove položimo na obloženo skledico, kot kaže spodnja slika.  Testo po vrhu pristisnemo z dnom kozarca, da dobimo ravno dno.
    c. Nato pa začnemo prepletati košaro. Narezane trakove, ki jih sproti vzemamo enega po enega, ta čas pokrijemo, da se nam testo ne izsuši. Da bomo konce trakov 'zlepili' skupaj, si pripravimo malo vode, v katero namočimo konice prstov ali samih trakov.
    d. Trakove, ki so nam ostali okoli skledice nikar ne porežemo, ampak jih samo prepletemo naokoli.
    e. Ko naredimo spodnji del košare, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem z eno jž mleka.    
    f. Pečemo v segreti pečici na 180°C 15 - 20 min. Pustimo, da se dobro ohladi s skledico vred (!), šele nato pazljivo snamemo .
Nasvet: Priporočljivo je, da pekač postavimo na nižjo rešetko, da se nam testo ne bo prepeklo po vrhu. Če začne prijemati pretemno bravo, ga takrat pokrijemo s papirjem za peko.
7. Košaro pečemo iz dveh delov, spodnjega dela in pa zgornjega ročaja. Torej sedaj naredimo še ročaj. Skledico, enake velikosti, obložimo z alu folijo. Iz trakov spletemo poljubno pletenico ter jo postavimo po sredini obložene skledice. Spletemo oz. zavijemo še eno pletenico, ki jo ovijemo okoli spodnjega roba skledice in jo 'zlepimo' skupaj s prvo pletenico. Priporočam, da naj bo prav ta spodnja pletenica oz. rob približno enake oblike kot ga imamo sedaj na vrhu spodnjega dela oz. skledice. Ročaj prav tako premažemo z jajcem in pečemo na enaki temperaturi. Dobro ohladimo.


8. Košarico napolnimo z dobrotami in navdušimo vse prisotne.


Ne pozabite pokukati tudi na Instagram profil @gourmantica za še več vsakodnevnih kulinaričnih dobrot!


Pa dober tek in lepe in vesele velikonočne praznike! :)

Komentarji