Velikonočni piščančki - Hrustljave princeske z limonino kremo in jagodami

Sestavine; za cca. 14 - 15 kom:
Krhko testo:
- 110 g masla (sobne temp.)
- 110 g sladkorja
- 120 g moke (tip 500)
- 1 - 2 čž jedilne barve (rumena)


Paljeno testo:
- 120 g maslo
- 160 g mleka
- 130 ml vode
- 1 čž soli
- 1 čž sladkorja
- 160 g moke (tip 500)
- 4 večja jajca (L) ali 5 majhnih (S)


Limonina krema:
- 1 dl sveže stisnjenega soka limone
- 60 g sladkorja
- 2 rumenjaka (L)
- 40 g masla
- 1 čž bio limonine lupinice
- 300 g kremnega sira
- 200 g mascarponea
- 160 g sladkorja v prahu
- 2 kremfixa, 1-2 čž gustina po potrebi
- ½ - 1 čž jedilne barve (rumena)


Za dekoracijo sem uporabila: temno čokolado, kapljice - oči ; obarvan marcipan (rdeča, rumena) - kljunčki.



Postopek:

Krhko testo:
1. Z električnim mešalnikom stepemo maslo s sladkorjem.
2. Dodamo presejano moko. Mešamo, dokler ne dobimo večjim grudicam podobno teksturo.
3. Dodamo še jedilno barvo in jo temeljito vmešamo.
4. Testo oblikujemo v hlebček ter ga med dvema plastema papirja za peko rahlo sploščimo v krog, da ga bomo kasneje lažje razvaljali, in tako postavimo v hladilnik za 1 h.
5. Testo razvaljamo med dvema plastema papirja za peko. Izrežemo kroge premera cca. 7 - 7,5 cm.
6. Tako pripravljeno izrezano testo kar skupaj s papirjem za peko vred postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.


Paljeno testo:
1. V lonec vlijemo mleko in vodo, dodamo še maslo, sladkor in sol. Zavremo. Odstavimo.
2. V lonec stresemo presejano moko in z leseno kuhalnico zamesimo testo v gladko kepo (5-7 min), ki odstopa od posode.
3. Testo prestavimo v čisto posodo in pustimo, da se ohladi do mlačnega.
4. Jajca razžvrkljamo in jih med mešanjem s pomočjo električnega mešalnika postopoma dodajamo k testu. Mešamo do enakomerne sijoče teksture testa.
5. Vrečko za dekoriranje z ožjim nastavkom napolnimo s testom.
6. Pekač obložimo s papirjem za peko. Iztiskamo kroge premera cca. 3 - 3,5 cm. Naredimo kar visoke kupčke/poljubčke (cca. 5 cm v višino), med katerimi naj bo vsaj 10 cm prostora, saj se bodo med peko napihnili.
7. Na vrh vsakega na sredino položimo krog zamrznjenega krhkega testa.
8. Pečemo v segreti pečici na 170°C - 175°C 25 - 30 min. Ohladimo na mreži za pecivo.


Limonina krema:
1. Sok limone in sladkor zavremo.
2. Ogenj zmanjšamo in po curkih vlivamo razžvrkljana rumenjaka, obenem neprestano mešamo.
3. Ko začnejo rumenjaki dobivati svetlejšo barvo, dodamo maslo in mešamo, dokler ne dobimo svetlo rumene goste kreme. Primešamo še limonino lupinico. Odstavimo i pustimo, da se ohladi.
4. Kremni sir in sladkor v prahu kremasto vmešamo.
5. Primešamo kremfix, mascarpone, ohlajeno limonino osnovo in na koncu še jedilno barvo. Gustin dodamo, če želimo še bolj čvrsto teksturo kreme.
6. Kremo postavimo v hladilnik za 2 h, da se strdi.
7. Ohlajenemu testu odrežemo zgornji del (pokrovček). Na spodnji del položimo jagodo in okoli nje nabrizgamo limonino kremo. Skozi jagodo vstavimo zobotrebec in nanj pričvrstimo zgornji del.

Pokukaj tudi na Instagram profil @gourmantica !

Pa prijetno sladkanje! :)





Komentarji