Mascarponejeva pita z jabolki in mandlji

Sestavine:
Hrustljavo krhko testo:
- 75 g masla (sobne temp.)
- 30 g sladkorja
- 100 g moke
- 1/2 - 1 jž mrzle vode


Nadev:
- 2 jajci (M-L)
- 60 - 70 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor (10 g)
- ščepc soli
- 250 g mascarponea
- cca. 1 čž bio limonine lupinice
- 10 g gustina
- 200 g jabolk (olupljena, narezana na manjše kockice), 0,3 dl stisnjenega soka limone
- 30 g mandljevih lističev
- (rjavi) sladkor


+ maslo in moka za pekač


Količina sestavin ustreza pekaču 28 x 11 cm ali premera 18 cm. Za večje pekače količine prilagodimo.
Postopek:
1. Na hitro stepemo maslo s sladkorjem. Dodamo moko, premešamo. Dodamo še vodo in mešamo do večjih grudicam podobne teksture. Testo oblikujemo v kepo.
2. Kepo testa z rokami sploščimo med 2 plastema papirja za peko, ki ga samo rahlo pomokamo. Tako pripravljeno testo skupaj s papirjem za peko vred postavimo v hladilnik za 1 h.

3. Pripravimo jabolka. Ponev segrejemo, vanj stresemo olupljena in narezana jabolka in dolijemo 0,3 dl vode. Ponev pokrijemo in jabolka dušimo na rahlem do zmernem ognju, da se malo zmehčajo, cca. 5 min. Odstavimo in polijemo s sokom limone.
Opomba: Čas dušenja je odvisen od izbrane sorte jabolk.
4. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na cca. 2-3 mm debeline, v obliki pekača. Naj bo za cca. 1,5 - 2 cm večji od samega pekača, za rob.

5. Testo preložimo v pomaščen in z moko potresen pekač ter ga pritisnemo po dnu in ob robu pekača. Sem ter tja ga še prepikamo z vilico.

6. Tako pripravljeno testo postavimo v hladilnik, dokler pripravimo nadev. Jajci stepemo s sladkorje, vanilijevim sladkorjem in ščepcem soli.
7. Dodamo mascarpone in dobro premešamo v enotno zmes. Primešamo še limonino lupinico in gustin. Nadev vlijemo v pekač s testom (če se zgodi, da gre nadev malce čez sami rob testa, nič hudega; nadev se bo pri peki dovolj strdil).
8. Pečemo v segreti pečici na 170°C 20 min, na spodnji rešetki. Nato vroč pekač pazljivo vzamemo iz pečice ter na nadev položimo jabolka in jih potresemo z 1-2 jž rjavega sladkorja.

9. Vrnemo v pečico in pečemo še 20 min. Pekač vzamemo iz pečice, temperaturo povečamo na 200°C in rešetko premaknemo na sredino (lahko vklopimo tudi samo zgornje grelce). Čez jabolka potresemo mandljeve lističe in cca. 2 čž sladkorja. Vrnemo v pečico za cca. 3 min, le toliko, da se mandljevi lističi po vrhu zlatorjavo zapečejo.
Pito lahko postrežemo tako toplo kot ohlajeno.

Pokukaj še na Instagram profil @gourmantica za še več idej za okusne jedi!

Pa prijetno sladkanje! :)


Komentarji