Pokrita piščančja pita s šparglji in šampinjoni

Sestavine:
- 300 g piščančjega fileja
- 100 g čebule
- 2-3 večji stroke česna
- 100 g šampinjonov
- 80 g koromača
- 180 g špargljev
- po žlička peteršilja, zelene
- 0,8 dl smetane za kuhanje ; če vam je ljubša, lahko uporabite tudi sladko smetano
- 1 jž masla
- oljčno olje
- 1 jž moke
- sol, poper
- kokošja ali zelenjavna jušna osnova ali bio mešanica začimb
- 1/2 čž (rjavega) sladkorja
- zavitek listnatega testa (275 g)
- jajce za premazPostopek:
1. Meso narežemo na majhne do srednje velike trakove. Šampinjone narežemo na srednje debele lističe, šparglje na 1,5 - 2 cm dolžine, koromač pa na manjše koščke. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
2. Na zmernem do močnem ognju segrejemo približno 0,5 dl oljčnega olja. Dodamo piščančji file in ga popražimo toliko, da meso na videz ni več surovo. Dodamo čebulo in nekaj ščepcev soli. Premešamo in pražimo.
3. Ko se čebula zmehča, dodamo koromač in žlico oljčnega olja, če je treba. Premešamo. Dodamo šparglje, gobe, česen, peteršilj, zeleno in poper. Premešamo in zmanjšamo ogenj.
4. Ko se sestavine zmehčajo, dodamo maslo in sladkor, premešamo (da se sladkor rahlo karamelizira), nato dodamo še moko in spet premešamo.
5. Prilijemo smetano in 3-4 dl jušne osnove (če uporabimo bio mešanico začimb oz. "vegeto", prilijemo vodo). Dobro premešamo in pustimo, naj rahlo vre 10 - 15 minut. Če je treba, dolijemo nekaj vode in solimo po okusu.
6. Vse skupaj vlijemo v pekač. Robove pekača namastimo z maslom, da se bo testo lepše prijelo. Listnato testo na sredini malce zarežemo, da bo para med peko lahko uhajala, ga preložimo na sestavine v pekaču in pritisnemo ob robu pekača.
7. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem.
8. Pečemo v pečici, segreti na 180 - 190°C, 15 - 20 minut.


Pokukaj še na Instagram profil @gourmantica za še več idej za slastne vsakdanje jedi!

Komentarji