Sestavine:
Podlaga ("testo"):
- 50 g indijskih oreščkov
- 50 g mandljev
- 100 g lešnikov
- 50 g ovsenih kosmičev
- 25 g zlatih rozin, namočenih v vroči vodi
- 30 g kakava v prahu
- 25 g kokosovega masla
- 2 - 3 jž javorjevega sirupa
- 3 jž kokosovega mleka iz pločevinke
Prva plast, krema z arašidovim maslom:
- 200 g indijskih oreščkov, namočenih v vroči void
- 150 g kokosovega mleka iz pločevinke (trdi del); pločevinka = 400 ml
- 4 jž javorjevega sirupa in 3 jž kokosovega mleka (tekoči del)
- 50 g arašidovega masla
- 30 g kokosovega masla
- 1 čž vanilijevega ekstrakta
Druga plast, datljev karamel:
- 200 g datljev, namočenih v vroči void
- 90 g kokosovega masla
- 8 jž vode, v kateri smo namakali datlje
- 1 jž javorjevega sirupa
- ¼ čž soli
- 40 g grobo mletih arašidov
Čokoladni preliv:
- 140 g temne čokolade, 25 g kokosovega masla
Dekoracija:
- grobo mleti arašidi
- temna čokolada (po želji)
2. Iz pločevinke kokosovega mleka najprej odvzamemo zgornjo trdo mastno plast ter jo shranimo posebej v skledico.
3. Indijske oreščke, mandlje, lešnike, ovsene kosmiče in namočene rozine dobro zmeljemo v kuhinjskem aparatu/robotu/multipraktiku. Primešamo kakav vprahu.
4. Kokosovo maslo, 3 jž kokosovega mleka (tekoči del) in javorjev sirup skupaj segrejemo. Dobljeno mešanico vlijemo k mletim oreškom s kakavom in vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
5. Podlago enakomerno potlačimo po dnu pekača, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in postavimo v hladilnik.
6. Namočene oreščke dobro zmeljemo v gosto pasto. Dodamo 150 g čvrstega dela kokosovega mleka, ki smo si ga posebej prihranili, in še enkrat zmeljemo.
7. Kokosovo maslo, 3 jž tekočega kokosovega mleka in javorjev sirup skupaj segrejemo ter vlijemo k pasti iz indijskih oreščkov in kokosovega mleka. Dodamo še arašidovo maslo in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo v kremo, ki jo vlijemo čez oreščkasto podlago v pekaču ter enakomerno pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik, dokler se krema popolnoma ne strdi.
9. Namočene datlje zmeljemo, vodo, v kateri so se namakali, pa prihranimo.
10. Kokosovo maslo segrejemo in mu primešamo javorjev sirup. Mešanico vlijemo h datljem. Dodamo še sol in vodo od namakanja datljev. Dobro premešamo v sijočo pasto.
11. V datljev karamel ročno, z lopatico, vmešamo še grobo mlete arašide. Karamel vlijemo čez arašidovo kremo ter ga enakomerno pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik, da se zgornja plast popolnoma strdi.
12. Nad paro raztopimo čokolado s kokosovim maslom. Ohladimo do sobne temperature in prelijemo čez datljev karamel. Na kratko postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Kuharski nasvet: Preden torto postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika 10-15 min prej, da se čokolada malo zmehča na sobni temperaturi in manj 'poka' pri samem rezanju. Če pa želimo da je čokolada bolj mehka, ji lahko med segrevanjem primešamo 1 jž kokosove smetane, po želji.
Podlaga ("testo"):
- 50 g indijskih oreščkov
- 50 g mandljev
- 100 g lešnikov
- 50 g ovsenih kosmičev
- 25 g zlatih rozin, namočenih v vroči vodi
- 30 g kakava v prahu
- 25 g kokosovega masla
- 2 - 3 jž javorjevega sirupa
- 3 jž kokosovega mleka iz pločevinke
Prva plast, krema z arašidovim maslom:
- 200 g indijskih oreščkov, namočenih v vroči void
- 150 g kokosovega mleka iz pločevinke (trdi del); pločevinka = 400 ml
- 4 jž javorjevega sirupa in 3 jž kokosovega mleka (tekoči del)
- 50 g arašidovega masla
- 30 g kokosovega masla
- 1 čž vanilijevega ekstrakta
Druga plast, datljev karamel:
- 200 g datljev, namočenih v vroči void
- 90 g kokosovega masla
- 8 jž vode, v kateri smo namakali datlje
- 1 jž javorjevega sirupa
- ¼ čž soli
- 40 g grobo mletih arašidov
Čokoladni preliv:
- 140 g temne čokolade, 25 g kokosovega masla
Dekoracija:
- grobo mleti arašidi
- temna čokolada (po želji)
Postopek:
1.
Preden
se lotimo izdelave torte je pomembno, da si pripravimo vse potrebno.
Torej, indijske oreščke in datlje, ki jih bomo potrebovali za prvo
plast kreme in karamel, namočimo vsaj 4 - 5 h prej, lahko tudi čez
noč. Rozine pa lahko namočimo le 30 min do 1h prej. Oreščkov za
podlago ne namakamo. Kokosovo mleko v pločevinki pred pripravo torte
pustimo čez noč v hladilniku, saj bomo potrebovali zgornjo plast,
ki se bo strdila na vrhu. 2. Iz pločevinke kokosovega mleka najprej odvzamemo zgornjo trdo mastno plast ter jo shranimo posebej v skledico.
3. Indijske oreščke, mandlje, lešnike, ovsene kosmiče in namočene rozine dobro zmeljemo v kuhinjskem aparatu/robotu/multipraktiku. Primešamo kakav vprahu.
4. Kokosovo maslo, 3 jž kokosovega mleka (tekoči del) in javorjev sirup skupaj segrejemo. Dobljeno mešanico vlijemo k mletim oreškom s kakavom in vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
5. Podlago enakomerno potlačimo po dnu pekača, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in postavimo v hladilnik.
6. Namočene oreščke dobro zmeljemo v gosto pasto. Dodamo 150 g čvrstega dela kokosovega mleka, ki smo si ga posebej prihranili, in še enkrat zmeljemo.
7. Kokosovo maslo, 3 jž tekočega kokosovega mleka in javorjev sirup skupaj segrejemo ter vlijemo k pasti iz indijskih oreščkov in kokosovega mleka. Dodamo še arašidovo maslo in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo v kremo, ki jo vlijemo čez oreščkasto podlago v pekaču ter enakomerno pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik, dokler se krema popolnoma ne strdi.
9. Namočene datlje zmeljemo, vodo, v kateri so se namakali, pa prihranimo.
10. Kokosovo maslo segrejemo in mu primešamo javorjev sirup. Mešanico vlijemo h datljem. Dodamo še sol in vodo od namakanja datljev. Dobro premešamo v sijočo pasto.
11. V datljev karamel ročno, z lopatico, vmešamo še grobo mlete arašide. Karamel vlijemo čez arašidovo kremo ter ga enakomerno pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik, da se zgornja plast popolnoma strdi.
12. Nad paro raztopimo čokolado s kokosovim maslom. Ohladimo do sobne temperature in prelijemo čez datljev karamel. Na kratko postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Kuharski nasvet: Preden torto postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika 10-15 min prej, da se čokolada malo zmehča na sobni temperaturi in manj 'poka' pri samem rezanju. Če pa želimo da je čokolada bolj mehka, ji lahko med segrevanjem primešamo 1 jž kokosove smetane, po želji.
Pokukaj še na Instagram profil @gourmantica za še več idej za vsakdanje jedi!
Pa prijetno sladkanje! :)
Pa prijetno sladkanje! :)
Komentarji
Objava komentarja