Borovničev cheesecake

Le kdo ne bi imel rad cheesecakea? Že tako sem ljubiteljica sladic s skuto, mascarponeom in seveda s kremnim sirom. Sladice so večinoma preproste, nezahtevne in božanskega okusa. Tiste brez peke pa kot ustvarjene za bolj tople poletne dni. In naslednji je prav takšen. Kar se tiče piškotne podlage, sem dodala indijske oreščke, ker mi je tako veliko bolj okusna, ne presladka, dobro zmleti oreščki dajo rahlo kremast priokus, nekaj piškotov pa ravno prav zahrusta.

Sestavine:
Podlaga:
- 300 g indijskih oreščkov
- 150 g piškotov (jaz sem uporabila Elvita - polnozrnata žita, lešniki in med)
- 75 g kokosovega masla

Borovničeva krema: 
- 450 g svežih borovnic
- 6 - 8 jž sladkorja v prahu (po okusu, odvisno tudi od sladkorja v borovnicah)
- 5 - 6 jž stisnjenega soka limone
- 1 dl vode
- 600 g kremnega sira (jaz sem uporabila Frischkase Spar, lahko tudi Philadelphia ali katere druge znamke)
- 5 - 6 jž sladkorja v prahu
- 4,5 dl sladke smetane za stepanje
- 30 g želatine v prahu (3 zavitka) + 1 dl mrzle vode
Namig:
 Če želimo bolj intenzivno vijolično-modro barvo cheesecakea, čisto na koncu vmešamo še nekaj kapljic do 1 čž modre ali vijolične barve (npr. modra Dr.Oetker). Sicer je že krema sama po sebi kar precej intenzivna, pa vendar je to odvisno tudi od samih borovnic. 
 Če se nam mudi s postrežbo ali smo neučakani, da se sladica popolnoma učvsti, dodamo še 0,5 -1 zavitek več želatine. 

Količina sestavin je primerna za pekač velikosti 24x24 cm. 


Postopek:  
1. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, robove pa z acetatno folijo ali bolj čvrsto v trak zavito alu folijo v kombinciji s papirjem za peko. 

2. V kuhinjskem robotu na drobno zmeljemo indijske oreščke in piškote. Na koncu dodamo še stopljeno kokosovo maslo in še enkrat dobro premešamo. Zmes enakomerno potlačimo na dno pekača. Postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se učvrsti. 

3. Želatino pripravimo po navodilih. Stresemo jo v mrzlo vodo, premešamo in pustimo 10-15 min, da nabrekne.

4. Borovnice, sladkor v prahu (6-8 jž), vodo in limonin sok na močnem ognju zavremo. Pustimo vreti nekaj minut (cca. 3-5), le toliko da se borovnice zmehčajo in malo zgostijo. Odstavimo in v vroče borovnice vmešamo pripravljeno želatino. Pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi vsaj do mlačnega. Borovničev džem poskusimo in dodamo še sladkorja ali limoninega soka po okusu, če je potrebno.

5. Kremni sir in sladkor v prahu (5-6 jž) kremasto stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo ohlajen borovničev džem in dobro enakomerno premešamo. 

6. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo postopoma vmešamo v kremni sir z borovničevim džemom. Borovničevo kremo poskusimo in ji dodamo sladkor v prahu in limonin sok, če je potrebno, po okusu. 

7. Borovničevo kremo vlijemo čez podlago. Postavimo v zamrzovalnik, nato pa še v hladilnik, da se učvrsti. 

8. Cheesecake dekoriramo s sladko stepeno smetano in svežimi borovnicami. Za piko na i bi lahko dodali še sveže lističe mete, ki jih jaz tokrat nažalost nisem imela pri roki. Za še več idej za vsakodnevne jedi spremljaj tudi Instagram profil @gourmantica


Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji