Osvežilna jagoda

Ste za eno hitro, enostavno, a zelo jagodno jagodno osvežilno torto? Jaz vem, da sem. :) Včasih se zgodi, da v trgovini ne dobim lepih jagod, včasih nimam časa in se le te hitro postarajo v hladilniku, saj jih tudi zamrznem, a je vseeno fino imeti kak jagodni kompot v shrambi, prav zaradi takih hitrih slaščic. Jagod ni treba kuhati niti veliko sladkati. Vsekakor pa lahko uporabite tudi sveže jagode. Torej...

Sestavine:
Biskvit :
- 2 jajci
- 40 g sladkorja
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 40 g moke (tip 500)
- 10 g jedilnega škroba

Jagodna krema s kremnim sirom:
- 300 g jagod iz kompota (1 velik kompot od 840 g)
- 200 g kremnega sira (jaz sem uporabila Frischkase Spar, lahko tudi Philadelphia ali katera druga znamka)
- cca. 3 - 4 zvrhane jž sladkorja v prahu
- cca. 2 - 3 jž sveže stisnjenega soka limone
- 1,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek želatine v prahu (10 g), 0,3 dl mrzle vode
- 1 - 2 čž jedilne rdeče barve; ni obvezno

Jagodni žele:
- cca. 3,5 dl jagodnega kompota + jagode, ki so ostale
- 1 zavitek želatine v prahu (10 g ), 0,3 dl mrzle vode

Količina sestavin je primerna za pekač premera 20 cm.
Postopek:
1. Pekač rahlo namastimo z maslom, dno obložimo s papirjem za peko, obod pekača pa potresemo z moko. Jajci in sladkor stepamo sprva na nižji, nato na višji hitrosti tako dolgo, da dobimo povsem kremasto svetlo stepeno zmes (cca. 5 - 7 min).

2. V jajčno zmes postopoma presejemo moko, ki smo jo pomešali z jedilnim škrobom, in jo nežno vmešamo s pomočjo spatule. Zmes vlijemo v pekač in pečemo v segreti pečici na 200°C 10 min.

3. Biskvit ohladimo na mreži za pecivo.
Namig: da bomo lažje sneli papir za peko z biskvita, ga obrišemo z vlažno/mokro krpo.

4. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, obod pa z acetatno folijo ali v trak čvrsto zavitim papirjem za peko. Na obložen pekač položimo biskvit, obrnemo ga tako, da bo tista stran, s katere smo sneli papir za peko, zgoraj.  

5. Želatino pripravimo po navodilih z embalaže. Torej stresemo v mrzlo vodo in pustimo 10 min, da nabrekne.

6. Iz kompota odvzamemo 300 g jagod (ne rabite jih popolnoma ožeti, kar z žlico zagrabite) in jih spasiramo s paličnim mešalnikom.

7. Kremni sir in 3 jž sladkorja v prahu kremasto stepemo. Sedaj mu primešamo še limonin sok in pasirane jagode.

8. Smetano čvrsto stepemo in jo postopoma vmešamo h kremnemu siru z jagodami. Jagodno kremo poskusimo in dodamo sladkor ter limonin sok po okusu, če je potrebno.

9. Odvzamemo 1 - 2 jž kreme in jo segrejemo do vretja. Odstavimo in v vroči kremi raztopimo pripravljeno želatino. Nato jo postopoma vmešamo v jagodno kremo. Kremi čisto na konču primešamo 1-2 čž rdeče jedilne barve, če želimo, za bolj intenzivno barvo.

10. Biskvit navlažimo z nekaj žlicami jagodnega kompota. Jagodno kremo vlijemo čez biskvit in damo v zamrzovalnik, da se učvrsti.

11. Pripravimo želatino po enakem postopku.  Približno 3,5 dl jagodnega kompota (to je že skoraj vse, kar nam je ostalo) spasiramo s tistimi jagodami, ki so nam še ostale v kompotu. Nekaj žlic odvzamemo in zavremo. Odstavimo in v vročem kompotu raztopimo želatino. Pustimo, da se ohladi vsaj do mlačnega, nato pa vlijemo preko strjene jagodne kreme. Vrnemo v zamrzovalnik, da se žele učvrsti.

12. Ohlajeno torto dekoriramo po želji, jz sem uporabila stepeno smetano.


Za še več idej za vsakodnevne slastne jedi spremljaj tudi Instagram profil @gourmantica ! 

Pa prijetno sladkanje! :)

Komentarji