Pita z mascarponejem in breskvami

Sestavine:
Krhko testo:
- 150 g moke (tip 500)
- 1/2 čž pecilnega praška
- ščep soli
- 75 g masla
- 30 g sladkorja
- 1 rumenjak (L)
- 1 jž kisle smetane
- maslo in moka za pekač


Mascarponejev nadev:
- 3 jajca (L)
- 100 g sladkorja
- 1 vanillin sladkor (10 g)
- ščep soli
- 375 g mascarpone sira
- 1 čž bio pomarančne lupinice
- 15 g gustina
- cca. 200 - 250 g breskev oz. sadja (jaz sem kombinirala breskve in jagode), cca. 1 jž rjavega sladkorja (ni obvezno)


Količina sestavin ustreza pekaču premera 20 cm.




Postopek:
1. Moko, pecilni prašek, sladkor in sol premešamo. Dodamo na rezine narezano hladno maslo in vse skupaj z vilico ali prsti skupaj nadrobimo. Dodamo še rumenjak in kislo smetano. Z vilico ali hladnimi rokami še enkrat vse skupaj premešamo. Na hitro zgnetemo in oblikujemo testo v kroglo. Položimo ga med 2 plasti papirja za peko. Z rokami ga malce sploščimo v obliko kroga, kar na debelo. Testo s papirjem za peko vred postavimo v hladilnik za 30 min - 1h.


2. Pripravimo nadev. Jajca, sladkor in vanillin sladkor stepemo z metlico ali na hitro z električnim mešalnikom. Primešamo bio pomarančno lupinico in ščepc soli.


3. Od mascarponea odvzamemo 1 zvrhano jušno žlico, in ga dobro premešamo z gustinom, da ne bomo imeli grudic. Mešanico z gustinom dodamo k jajčni zmesi. Premešamo. Nato dodamo še preostali mascarpone in spet enakomerno premešamo, da dobimo popolnoma gladko zmes brez grudic.


4. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, obod pa namastimo in potresemo z moko. Ohlajeno testo med 2 plastema papirja za peko na tenko razvaljamo, cca. 2 mm debeline. Preložimo ga na pekač in ga pritisnemo po dnu in obodu (do približno 1/2 - 2/3 višine pekača) pekača. Testo na dnu pekača še sem ter tja prepikamo z vilico.


5. Nadev še enkrat na hitro premešamo in ga vlijemo na testo. Pečemo v segreti pečici na 170°C - 175°C 20 min, na spodnji rešetki.


6. Sadje narežemo na krhlje. Vroč pekač vzamemo iz pečice in na napol pečen nadev položimo sadje (pazimo, da se ne opečemo!). Sadje potresemo še z rjavim sladkorjem.


7. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 25 min. Pito pustimo oz. ohladimo na sobni temp., da se nadev učvrsti.


Kuharski namigi:
- Če sadje oz. breskve niso popolnoma zrele, uporabite breskve iz kompota, saj bo tako pita veliko bolj okusna, kot da pretrde breskve hrustajo ob slastni kremi. Lahko pa jih prej pokuhate v vodi s sladkorjem, da se zmehčajo.


- Zamrznjenega sadja v tem primeru ne priporočam. Če že nimate druge izbire, ga prej odtajajte in dobro odcedite. Zamrznjeno sadje kljub odtajanju spusti precej vode, kar lahko uniči teksturo krasnega kremastega mascarponejevega nadeva, zato priporočam da pri nadevu povečate količino gustina (za cca. 5 - 10 g).


Peka in velikost:
Iz teh količin sestavin dobimo klasično nizko pito premera 20 cm. Če želimo višjo pito enakega premera, količine testa in nadeva prilagodimo.
Npr. odločimo se delati višjo pito s 4, 5-imi ali celo kot torto, s 6-imi jajci (pri nadevu), odvisno od želje in same višine pekača. Vsekakor moramo upoštevati, da se bo potem tudi čas peke podaljšal.
Količino sadja povečamo le v primeru, da uporabimo pekač večjega premera.


Primeri za pekač 20 cm:
- Višja, 4 jajca: 200 g moke, 0,6 čž pec. praška, 100 g masla, 40 g sladkorja, 1,3 rumenjaka, 1,3 jž kisle smetane; 4 jajca, 133 g sladkorja, 13 g vanilijevega sladkorja, ščep soli, 1,3 čž bio pom. lup., 500 g mascarponea, 20 g gustina, količina sadja ostane enaka.


- Visoka, 5 jajc: 250 g moke, cca. 3/4 čž pec. praška, 125 g masla, 50 g sladkorja, 1,6 rumenjaka, 1,6 jž kisle smetane; 5 jajc, 167 g sladkorja, 17 g vanilijevega sladkorja, 1,5 ščepc soli, 625 g mascarponea, 1,6 čž bio pomarančne lupinice, 25 g gustina, količina sadja ostane enaka.


- Zelo visoka, 6 jajc: vse sestavine podvojimo: 300 g moke, 1 čž pecilnega praška, 2 ščepca soli, 2 rumenjaka, itd.; 6 jajc, 200 g sladkorja, 750 g mascarponea, itd.


Za še več idej za slastne vsakdanje jedi pokukaj še na Instagram profil @gourmantica !

Pa dober tek! ;)









Komentarji