Sestavine,
16 kom:
Testo:
- 600 g moke, tip 500
- 24 g kvasa
- 2 jajci (L)
- 3 dl toplega mleka
- 2 jž sladkorja (cca. 40 g)
- ½ čž soli
- 70 g masla, sobne temperature
Nadev:
Testo:
- 600 g moke, tip 500
- 24 g kvasa
- 2 jajci (L)
- 3 dl toplega mleka
- 2 jž sladkorja (cca. 40 g)
- ½ čž soli
- 70 g masla, sobne temperature
Nadev:
- 200g
mletih lešnikov
- 40 -
50 g sladkorja v prahu
- 1 jž
medu
- 1 čž
bio limonine ali pomarančne lupinice
- 1,5 dl
sladke smetane (za stepanje)
- 100 g
temne čokolade
- 1 jž
masla
- 1 jž
ruma, ni obvezno
Sijoča
marmeladna glazura:
- 2 jž
marelične marmelade (brez sadnih koščkov), 0,5 dl vode
Postopek:
1. V 1 dl
toplega mleka raztopimo 1 čž sladkorja in vanj nadrobimo kvas.
Pustimo 10-15 min, da se naredi kvasec.
2. Moko
presejemo oz. razrahljamo in v sredini naredimo jamico, v katero
stresemo kvasec, preostalo mleko, maslo in razžvrkljani jajci, ob
robu posode pa potresemo sol. Zamesimo gladko testo, ki ga preložimo
v čisto posodo, ga pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na toplem
vzhajati 1 - 1,5 h.
3. Pripravimo
nadev. Mlete lešnike premešamo s sladkorjem v prahu in limonino oz.
pomarančno lupinico. Smetano segrejemo tik pred vretje in v vročo
vmešamo natrgano čokolado, med in maslo. Na rahlem ognju mešamo,
dokler ne dobimo enakomerno sijoče mešanice. Na koncu dodamo še
rum, če ga uporabimo. Odstavimo in vročo mešanico polijemo čez
lešnike in dobro premešamo.
4. Vzhajano
testo razdelimo na 4 enake dele. 1 vzamemo, ostale do uporabe
pokrijemo, da se ne izsušijo. Testo na pomokani delovni površini
razvaljamo v pravokotnik, cca 2 - 3 mm debeline, približno 30 x 25
cm, in ga premažemo z ¼ nadeva.
5. Nadevano
testo zavijemo v dolg štrukelj (30 cm) in ga z ostrim nožem
prerežemo po dolžini, nato pa še po širini. Dobimo 4 enake
razpolovljene nadevane dele štruklja oz. trakove.
6. Vsakega
zavrtimo kot sveder/vijak in ga oblikujemo v rogljič. Robova
rogljiča stisnemo/zlepimo skupaj.
7. Tako
ponovimo še z preostalim testom in nadevom. Prepletene nadevane
rogljiče polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih
pečemo v segreti pečici na 180°C 15 - 20 min.
8. Marmelado
in vodo na zmernem ognju zavremo in mešamo, dokler se marmelada
popolnoma ne raztopi. Z glazuro premažemo pečene rogljiče.
Pokukaj še na Instagram profil @gourmantica za še več idej za vsakdanje jedi!
Pa dober tek! :)
Komentarji
Objava komentarja