Prepleteni rogljički z lešniki in čokolado

Sestavine, 16 kom:
Testo:
- 600 g moke, tip 500
- 24 g kvasa
- 2 jajci (L)
- 3 dl toplega mleka
- 2 jž sladkorja (cca. 40 g)
- ½ čž soli
- 70 g masla, sobne temperature


Nadev:
- 200g mletih lešnikov
- 40 - 50 g sladkorja v prahu
- 1 jž medu
- 1 čž bio limonine ali pomarančne lupinice
- 1,5 dl sladke smetane (za stepanje)
- 100 g temne čokolade
- 1 jž masla
- 1 jž ruma, ni obvezno

Sijoča marmeladna glazura:
- 2 jž marelične marmelade (brez sadnih koščkov), 0,5 dl vode


Postopek:

1. V 1 dl toplega mleka raztopimo 1 čž sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo 10-15 min, da se naredi kvasec.

2. Moko presejemo oz. razrahljamo in v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec, preostalo mleko, maslo in razžvrkljani jajci, ob robu posode pa potresemo sol. Zamesimo gladko testo, ki ga preložimo v čisto posodo, ga pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na toplem vzhajati 1 - 1,5 h.

3. Pripravimo nadev. Mlete lešnike premešamo s sladkorjem v prahu in limonino oz. pomarančno lupinico. Smetano segrejemo tik pred vretje in v vročo vmešamo natrgano čokolado, med in maslo. Na rahlem ognju mešamo, dokler ne dobimo enakomerno sijoče mešanice. Na koncu dodamo še rum, če ga uporabimo. Odstavimo in vročo mešanico polijemo čez lešnike in dobro premešamo.

4. Vzhajano testo razdelimo na 4 enake dele. 1 vzamemo, ostale do uporabe pokrijemo, da se ne izsušijo. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik, cca 2 - 3 mm debeline, približno 30 x 25 cm, in ga premažemo z ¼ nadeva.


5. Nadevano testo zavijemo v dolg štrukelj (30 cm) in ga z ostrim nožem prerežemo po dolžini, nato pa še po širini. Dobimo 4 enake razpolovljene nadevane dele štruklja oz. trakove.
6. Vsakega zavrtimo kot sveder/vijak in ga oblikujemo v rogljič. Robova rogljiča stisnemo/zlepimo skupaj. 


7. Tako ponovimo še z preostalim testom in nadevom. Prepletene nadevane rogljiče polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pečemo v segreti pečici na 180°C 15 - 20 min.

8. Marmelado in vodo na zmernem ognju zavremo in mešamo, dokler se marmelada popolnoma ne raztopi. Z glazuro premažemo pečene rogljiče.

Pokukaj še na Instagram profil @gourmantica za še več idej za vsakdanje jedi!

Pa dober tek! :)
Komentarji