Slavonski salenjaki

Sestavine:
- za kvasec: 21 g svežega kvasa, 0,5 dl toplega mleka, 1 čž sladkorja
- 250 g mehke moke
- 250 g ostre moke
- 2 rumenjaka
- 2,5 dl tople vode
- 1/2 čž soli
- 1 jž sladkorja
- 300 g fino mletega sala ali svinjske masti, 100 g ostre moke
- marelična ali slivova marmelada
- sladkor v prahu


Pravi salenjaki se delajo s fino mletim svinjskim salom seveda in se večinoma pečejo v času kolin. Jaz pa dostikrat uporabim kar (domačo) svinjsko mast, ker je veliko bolj dostopna. Salenjaki pa so prav tako božanski, brez skrbi. Celo bolj praktična je za uporabo.


Namig: lahko naredite celo orehov nadev iz mletih orehov, sladkorja v prahu in toliko sladke smetanje za stepanje, da nadev ne bo pretekoč, ampak le toliko dovolj kompakten, da se ga lahko z žličko zajame/oblikuje.
Postopek:
1. Najprej pripravimo kvasec. V 0,5 dl toplega mleka raztopimo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo 10-15 min, da se naredi kvasec.


2. Obe moki presejemo oz. razrahljamo in v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec, vodo, sladkor in razžvrkljana rumenjaka, ob robu posode pa potresemo sol. Zamesimo mehko gladko testo, ki ga na koncu malo potolčemo s kuhalnico, da se naredijo mehurčki. Testo preložimo v čisto posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na toplem vzhajati 1,5 - 2 h.


3. Svinjsko salo ali mast dobro premešamo z ostro moko. Delovno površino pomokamo in vzhajano testo razvaljamo v velik pravokotnik, 2-3 mm debeline.
Namig: Če nimamo dovolj velike površine za valjanje in prepogibanje testa iz 500 g moke, lahko testo pred samim nadaljevanjem postopka razdelimo na 2 dela. 


4. Dve tretjini testa premažemo oz. nadevamo s pripravljeno mastjo ali salom. Desno, prazno tretjino testa prepognemo proti sredini čez premazano drugo tretjino. Nato pa še levo, prvo premazano tretjino testa prepognemo čez drugo in tretjo skupaj, kot knjigo. Zloženo testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 min.
Namig: Jaz ga pokrijem s plastično posodo.


5. Testo spet razvaljamo in postopek prepogibanja ponovimo. Spet pustimo vzhajati 30 min.

Pri valjanju pazimo, da testa ne valjamo pregrobo, saj bomo s tem uničili plasti, ki se bodo razlistale...

... tradicionalno se testo tolče z valjarjem, da se raztegne. Tako se ustvarijo zračni mehurčki, zaradi katerih bodo salenjaki bolj puhasti in razlistani.

S suhim kuhinjskim čopičem odstranimo odvečno moko s testa...

... in ponovimo prepogibanje.


6. Enak postopek ponovimo še tretjič.


7. Po zadnjem, tretjem vzhajanju testo razvaljamo v štirikotnik, cca. 1 cm debeline. Z ostrim nožem izrežemo kvadratke, ki jih na sredini nadevamo z žličko marmelade. Testo samo prepognemo čez nadev. Oblike žepkov so poljubne, lahko so štirikotniki, trikotniki ali v obliki srčkov.

Obliki srčkov in trikotnikov.

Preostalo odrezano testo samo zavijemo v npr. polžke in ga spečemo skupaj s salenjaki.

8. Nadevane žepke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170°C - 180°C, 15 - 20 min, do zlatorjave barve.


9. Omamno dišeče pečene salenjake posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.


Za še več idej za vsakdanje jedi spremljaj Instagram profil @gourmantica !


Pa dober tek! :) Komentarji