Pečene buče z mletim mesom in trisom žit

Sestavine (za 2 osebi):
- 1 srednje velika buča maslenka
- 1 skodelica trisa žit (riž, pira in ječmen)
- 300 g mešanega mletega mesa
- 1 večja čebula
- 2-3 stroka česna 
- 1 srednje velik paradižnik
- sol, poper; domača ali bio mešanica začimb (bio vegeta) - po okusu
- 1 čž mlete rdeče paprike
- 1 jž peteršilja
- oljčno olje




Postopek: 
1. Tris žit po navodilih z embalaže skuhamo.
2. Bučo operemo, razpolovimo po dolžini, očistimo semen in vzdolž izdolbemo (s pomočjo žlice za sladoled). Je nikar ne lupimo! Izdolbemo jo tako, da pustimo še za cca. prst debeline mesa ob lupini.
Nasvet: Če polovici razrezane buče ne stojita tako, kot bi želeli, jima malo porežemo še spodnji del. Meso buče pa si shranimo v zamrzovalniku za slastno juho ali kako drugo jed.
3. Tako pripravljeni polovici položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in potisnemo v segreto pečico na 180°C - 190°C za 40 min. 

4. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Paradižnik pa narežemo na majhne koščke.

5. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo, jo rahlo posolimo in pražimo. Ko se zmehča, dodamo še meso in česen. Premešamo in pražimo. Solimo, popramo po okusu in dodamo še malo bio mešanice začimb.
Opomba: meso se mora bolj dušiti kot 'suho' popeči.  

6. Dodamo še paradižnik, mleto papriko in na koncu še peteršilj. Dolijemo malo vode (le toliko, da bo meso oz. nadev bolj sočen; raje dolijemo sproti, kot da naenkrat vlijemo preveč). Pokrijemo in dušimo približno 15 min.
7. Pekač z bučo vzamemo iz pečice in polovici nadevamo. Vrnemo v pečico in pečemo še 20 min.
Nasvet: Če tako kot jaz, nimate radi 'trde' skorjice, ki se naredi na zgornji plasti mesa in trisa žit med samo peko, lahko na polovici peke pekač s polnjenim bučam pokrijemo s papirjem za peko. Tako se skorjica ne bo presušila.


Za še več idej za slastne vsakdanje jedi pokukaj tudi na Instagram profil @gourmantica !

Pa dober tek! :)

Komentarji