Jesenska pita

Sestavine:
Hrustljavo krhko testo:
- 300 g moke: 150 g mehke moke + 150 g ostre moke
- 90 g sladkorja
- 220 g masla
- 2 jž mrzle vode 

Orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 2 jž sladkorja v prahu
- 4 jž mleka
- 1 čž bio limonine lupinice
- 1 čž rumove arome ali 1-2 jž ruma oz. po okusu

Jabolčni nadev:
- 500 g jabolk
- 2 jž (rjavega) sladkorja
- 2 jž stisnjenega soka limone
- cimet, cca. 1/2 čž oz. po okusu
- 40 - 50 g namočenih zlatih rozin 

Nadev iz kremnega sira:
- 250 g kremnega sira
- 40 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor (10 g)
- ščep soli
- 2 jajci
- 20 g gustina

+ maslo in moka za pekač

Količina sestavin ustreza pekaču 28 x 22 cm



Postopek:
1. Obe moki presejemo oz. razrahljamo ter zmešamo skupaj. Primešamo še sladkor. Dodamo narezano maslo in s pomočjo vilice vse skupaj nadrobimo, da dobimo krušnim drobtinam podobno mešanico. Dodamo še vodo in še enkrat na hitro nadrobimo ter na hitro 'zgnetemo' testo. Testo postavimo v hladilnik za 30 min.

2. Mletim orehom dodamo sladkor v prahu, limonino lupinico, mleko in rum ter vse skupaj dobro premešamo. 

3. Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo sladkor, sok limone, cimet in namočene zlate rozine ter premešamo. 

4. Kremni sir zmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Dodamo jajci ter še enkrat dobro premešamo s pomočjo kuhinjske metlice. Dodamo sol in gustin. Še enkrat dobro premešamo, da dobimo zmes brez grudic. 

5. Pekač namastimo in potresemo z moko. 

6. Na dno pekača enakomerno potlačimo približno 2/3  - 3/4 testa ter ga sem ter tja malo prepikamo z vilico. Ostalo 1/4 - 1/3 spravimo nazaj v hladilnik, ker jo bomo rabili za po vrhu. 

7. Po testu s pomočjo jušne žlice enakomerno poravnamo orehov nadev. 

8. Na orehov nadev enakomerno razporedimo jabolčnega in nato še nadev s kremnim sirom. Po vrhu naribamo preostalo testo. 

9. Pito pečemo v pečici segreti na 170°C - 175° C 40 min, na spodnji rešetki. 
Opomba: Moja pečica je kar 'močna', zato se bo mogoče komu zdela prenizka temperatura peke. Če ste že podobne peke vajeni, potem vsekakor že poznate svojo pečico pri podobnih pitah oz. pecivih. Vsekakor pa mislim, da je v tem primeru ne gre segrevati na več kot 180°C. 

10. Vročo pito pustimo, da se malce ohladi. Po želji jo posujemo še s sladkorjem v prahu in narežemo. 


Za še več slastnih idej za vsakodnevne jedi spremljaj Instagram story na profilu @gourmantica !


Dober tek in prijetno jesensko sladkanje!

Komentarji