Šmorn z borovnicami, cimetom in kislo smetano

Sestavine: 
- 150 g gladke moke (tip 500)
- 1 dl mleka
- 3 jajca
- cca. 1/2 čž soli
- 200 g borovnic 
- cimet
- rjavi sladkor, sladkor
- kisla smetana
- maslo
- oljčno olje ali kokosovo maslo; v kolikor se odločimo šmorn peči samo na maslu, ju ne potrebujemo


Postopek:
1. Jajca puhasto stepemo z električnim mešlnikom, da se jim volumen podvoji (kot za npr. biskvit). 
2. Postopoma dodajamo presejano moko in mešamo, da dobimo enotno zmes brez grudic.
3. Dodamo še mleko, zopet dobro premešamo ter nato še posolimo. 
4. V ponvi segrejemo nekaj žlic oljčnega olja ali kokosovega masla (lahko dodamo še košček masla, po želji). Dodamo pest borovnic oz. toliko, da bo dovolj prostora še za zmes, da se zapeče; ne smejo popolnoma prekrivati ponev. Ponev malo pretresemo in počakamo, da se borovnice rahlo zmehčajo.
5. V ponev z borovnicami vlijemo za cca. 1 prst debeline zmesi za šmorn. Po vrhu zmesi potresemo še nekaj borovnic. Ko se spodaj zapeče oz. zakrkne ob robovih, ga z lopatico 'narežemo' na 4 enake večje dele, ki jih začnemo obračati. 
6. Nato jih kar sproti s pomočjo lopatice razkosamo na manjše koščke. Dodamo košček (cca. 1/2 - 1 jž) masla, cimet ter premešamo. Po okusu potresemo še s sladkorjem. 
7. Tako ponovimo še z preostalo zmesjo, odvisno koliko veliko ponev uporabimo. Jaz imam to količino za 2x v ponvi klasične velikosti.
8. Vroč šmorn postrežemo z žlico dobre kisle smetane in nekaj svežimi borovnicami.  

Kuharski namigi: 
1. Ko pečemo šmorn, pazimo, da ponev ni preveč segreta oz. ga ne pečemo na najmočnejšem ognju. Ogenj naj bo zmeren, na polovici peke pa ga lahko celo še malo zmanjšamo. V primeru premočnega ognja se nam bo temnorjavo zapekel, ne bo sočen, rahel in mehek, kar pa seveda ne želimo. 

2. V zmes za šmorn lahko ob moki dodamo tudi nekaj ščepcev  do 1/2 čž pecilnega praška. Ne bo nič škodilo, a šmorn bo samo bolj rahel. Priporočam. 

Za slastne ideje vsakdanjih jedi sledi tudi Instagram profilu @gourmantica !

Pa dober tek! :) 

Komentarji