Čas za štrudelj

Po svoje je naravno, da je jesen s hladnimi in meglenimi jutri že taka, da se počasi začnemo ozirati po hrani, ki nas bo tako ali drugače grela. In ta čas je pravi, da na mizi zadiši vroč okrepčilni domači štrudelj. Ni lepšega, kajne? 
Domači štrudelj je najraje delamo s sezonskimi sestavinami, od jabolk, hrušk, sliv, ščepcem cimeta, pa do tistih slanih z raznimi bučami in zeljem. In saj ne, da klasiki, kot je jabolčni zavitek, kaj manjka, ampak za tiste, ki radi kuhamo, je vedno odprto vprašanje: kaj bi lahko naredili na novo, drugače, bolj vznemirljivo in s tem presenetili naše jedce doma. Prav zato sem sestavila nekaj božanskih kombinacij, mešanico klasike in tistega vznemirljivega.

Testa za naš štrudelj se lahko lotimo sami ali pa ga kupimo. Vsekakor kupljenega priporočam tistega, ki je zavit v rolo, saj veste kako nam lahko izgled uniči, ko se nam testo, zloženo v 4-kotnike, razlomi.  Lahko pa najdemo tudi bolj domače testo na tržnicah, če imamo to možnost. Eno stvar bi tukaj izpostavila, na katero moramo biti pozorni, in ta je, da domačega vlečenega testa ni potrebno premazovati z maslom in mlekom, govorim za premaz med posamičnimi kupljenimi listi. Domače testo ima že dovolj vlage in ta korak ni potreben, premažemo ga samo na koncu, ko ga zložimo v pekač. Če se odločimo belo moko v receptih zamenjati s polnozrnato, rženo, ..., je treba paziti, da takšna moka potrebuje tudi več vlage, in da testo ne bo presuho, je treba količine vode prilagoditi. Zato jo jaz raje uporabljam v kombinaciji z belo moko, ampak po želji. 

 Štrudelj s sirom maskarpone, jabolki in cimetom.

Za domače vlečeno testo za štrudelj bomo potrebovali:  
- 350 g moke
- 1 jajce
- 30 g stopljenega masla
- 1,5 dl vode (mlačne, tople)
- 2 ščepca soli
+ olje 


Postopek:  
1. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, v katero dodamo razžvrkljano jajce, začnemo gnetiti ter dolijemo vodo, dodamo maslo in sol. Testo zgnetemo ročno, oblikujemo v hlebček in preložimo v rahlo naoljeno posodo. Posodo pokrijemo in testo pustimo stati 1 h na sobni temp. 
2. Testo razpolovimo. Vsako polovico malce sploščimo in premažemo z oljem, da ga bomo lažje raztegnili. 
3. Testo na čisto tanko, toliko da skozenj vidimo, raztegnemo po rahlo pomokanem prtu. 'Debele' robove testa odrežemo. 
5. Ko štrudelj nadevamo z izbranim nadevom, ga pred peko premažemo s stopljenim maslom (odvisno od recepta, če je pri sestavinah še kaj) in spečemo.  

Nekaj slastnih idej za štrudelj (zavitek): 3. Slani zavitek z masleno bučo in krompirjem -  http://www.gourmantica.si/2019/10/slani-zavitek-z-masleno-buco-in.html

4. Polnozrnati štrudelj s hruškami, jabolki in orehi -  http://www.gourmantica.si/2018/12/domac-strudl.html
Za slastne ideje za vsakdanje jedi spremljaj tudi Story na Instagram profilu @gourmantica


Pa dober tek! :)

Komentarji