Čokoladni zavitek z jabolki in orehi

Sestavine; za 2 zavitka: 
- 6 listov vlečenega testa ali domače vlečeno testo
- 100 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 600 g jabolk
- 50 g orehovih jedrc
- 40 g namočenih zlatih rozin
- sok pol limone
- 1 jž rjavega sladkorja

Čokoladni nadev: 
- 100 g masla
- 4 dl mleka
- 80 g ostre moke
- 20 g krušnih drobtin
- 100 g sladkorja
- 150 g temne čokolade
- 1 jž ruma 

Bogato, dehteče, sezonsko: božansko!
Postopek:  
1. V ponvi segrejemo maslo, dodamo moko, dobro premešamo, da ni grudic, in nahitro svetlo popražimo. Dolijemo mleko in na majhnem do zmernem ognju neprestano mešamo, da se zmes počasi začne gostiti. Nato primešamo še sladkor, stopljeno čokolado in krušne drobtine. Mešamo, dokler ne dobimo bolj gostega nadeva. Na koncu vmešamo še rum. 

2. Jabolka olupimo in aribamo na tanke lističe. Dodamo žlico rjavega sladkorja (po okusu, odvisno od sladkosti jabolk) in sok pol limone, premešamo. Orehova jedrca samo razlomimo ali nasekljamo na večje kose. 

3. Testo zložimo v dva dolga traka iz 2 plasti testa enako kot pri slivovem zavitku, le da tokat k raztopljenemu maslu dodamo sladko smetano za premaz.

4. Prvo tretjino prvega testa nadevamo s polovico jabolk. Na jabolka damo pol rozin, pol čokoladnega nadeva in pol orehov. Zvijemo. Ponovimo s preostalo polovico sestavin. 
  5. Štrudlja postavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo s preostalim maslom s sladko smetano in pečemo v pečici, segreti na 180°C - 200°C, 25-30 min. 

Za slastne ideje za vsakdanje jedi spremljaj tudi Story na Instagram profilu @gourmantica !

Pa prijetno sladkanje! :) 

Komentarji