Enolončnica z mesnimi kroglicami

Sestavine: 
Mesne kroglice:
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 rezini kruha brez skorje (50-55 g)
- 1 srednje velika čebula
- 1 jajce (L)
- sol, poper, bio mešanica začimb
- malo suhega peteršilja, zelene
- ostra moka 

Žličniki:
- 1 jajce (L)
- 50-60 g moke
- 1-2 žlički vode 

Potrebujemo še:
- 1,5 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 120 g gomolja zelene
- 2 večja korenčka
- 170 g zamrznjenega graha
- lovorov list
- sol, poper, bio mešanica začimb
- 1 zvrhana čž paradižnikovega koncentrata
- 1,5 zvrhane čž moke
- 2 ščepa rjavega sladkorja
- oljčno olje
Postopek: 
1. Kruh narežemo na kocke in namočimo v vodi. Čebulo na drobno sesekljamo in jo svetlo popražimo na cca. 3-4 žlicah oljčnega olja. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. 

2. Mletemu mesu dodamo ožet kruh, popraženo čebulo, jajce, sol, poper, bio mešanico začimb po okusu ter po pol žličke peteršilja in zelene. Vse skupaj dobro pregnetemo. Oblikujemo približno 45-50 gramske kroglice (16 kom) in jih rahlo povaljamo v ostri moki. 

3. V ponvi segrejemo oljčno olje in na hitro popečemo kroglice; znotraj naj ostanejo še surove. Preložimo jih na krožnik. 

4. Novo čebulo ne drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na tenke kolobarje. Gomolj zelene prav tako olupimo in narežemo na manjše do srednje velike kockice. 

5. V loncu segrejemo 0,75 dl oljčnega olja in dodamo čebulo, jo rahlo posolimo in zlato prepražimo. Ko se popolnoma zmehča, dodamo zeleno in korenje. Premešamo in na zmernem ognju pražimo nekaj minut, nato dodamo stisnjen česen in sladkor. Premešamo in počakamo le toliko, da česen zadiši, nato dodamo moko in paradižnikov koncentrat ter dobro premešamo, da se moka na hitro popraži. Dodamo grah in dolijemo 1,5 dl vode. Premešamo in po nekaj sekundah odstavimo z ognja. 

6. Na vrh zelenjave položimo mesne kroglice. Dolijemo 0,7 L vode, dodamo lovorov list, solimo, popramo, dodamo bio mešanico začimb, pokrijemo in vrnemo na ogenj. Ogenj povečamo, ko pa zavre, zmanjšamo in kuhljamo 40 min. Enolončnice ne mešamo, samo lonec občasno nežno pretresemo.

7. Pripravimo žličnike. Jajce in moko dobro premešamo, da dobimo gosto zmes brez grudic. Dodamo še vodo. Zmes mora biti tako gosta, da počasi pade z žlice. Če je treba, dodamo malo več vode.

8. Po 40 minutah kuhanja dolijemo še 0,3 L vroe vode in vkuhamo žličnike, ki ji oblikujemo s čajno žličko. Kuhamo napol pokrito še 2o minut. Če je treba, dolijemo še malo vode in začinimo po okusu. 


Za slastne ideje vsakodnevnih jedi spremljaj tudi Story na Instagram profilu @gourmantica !

Pa dober tek! :)

Komentarji