Gobova juha s krompirjem in slanino

Sestavine:
- 1 velika čebula
- 3-4 stroki česna
- 20 g suhih jurčkov
- 460 g svežih gob (beli in rjavi šampinjoni, jurčki)
- 600 g krompirja
- 2 čž moke
- 1 čž dimljene mlete paprike
- ščepec (rjavega) sladkorja
- 1 jž svežega peteršilja
- malo suhega majarona, zelene, timijana; po cca. 1/2 čž 
- lovorov list
- 1 čž jabolčnega kisa
- 70 g rezin dimljene slanine
- kisla smetana za serviranje


Juho postrežemo s koščki hrustljave dimljene slanine in žlico kisle smetane.

Postopek: 
1. Suhe jurčke za 20 min namočimo v topli vodi. Nato jih odcedimo in nasekljamo na majhne koščke.

2. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke. Gobe narežemo na tanjše do srednje debele lističe.

3. V loncu segrejemo 0,5-0,75 dl oljčnega olja in dodamo gobe. Premešamo in jih v nekaj minutah rahlo zlato popražimo. Dodamo čebulo in pražimo, da se popolnoma zmehča, nato še česen in odcejene jurčke. Ogenj malo zmanjšamo, premešamo in samo na hitro popražimo, da česen zadiši.

4. Dodamo ščepec sladkorja, moko in dimljeno papriko ter premešamo, da paprika zadiši.

5. Dolijemo 2 L vode in še enkrat rahlo premešamo. Nazadnje v juho dodamo krompir, malo nasekljanega svežega peteršilja, zeleno, majaron, timijan in lovorov list, sol, poper ter bio mešanico začimb po okusu. Ogenj povečamo in pustimo, da zavre.

6. Ko zavre, ogenj malo zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhamo 30 min. Nato vzamemo 3-4 zajemalke juhe, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v lonec. Prilijemo kis in kuhamo še 5 min. Juho po okusu solimo, popramo.

7. Ta čas v dobro segreti ponvi na nekaj kapljicah oljčnega olja hrustljavo popečemo rezine dimljene slanine.  

 Za slastne ideje za vsakdanje jedi spremljaj tudi Story  na Instagram profilu @gourmantica !

Pa dober tek! :) 

Komentarji