Baklava rolice

Sestavine: 
- 12 listov vlečenega testa
- 200 - 300 g mletih orehov*
- 250 g masla 
+ nekaj listov vlečenega testa za med peko
Sirup:
- 400 ml sladkorja
- 400 ml vode  
- 2-3 jž stisnjenega soka limone 

Količina sestavina zadošča za 12 rolic oz. 24 baklavic

Slastni namigi:
- *Namesto orehov lahko po okusu uporabimo tudi katerekoli druge oreščke: pistacije, mandlje, lešnike; uporabimo lahko tudi mlete piškote ipd. Uporabimo lahko kombinacijo mletih in grobo nasekljanih orehov oz. oreščkov.
- Preliva je dovolj za fine sočne baklavice. Vseeno pa ga kdaj skuham še posebej 'dodatnega', katerega prelijem čez postrežene rolice tistim bolj navdušenim sladokuscem. Takrat skuham malce bolj gostega, in sicer iz 200 ml sladkorja, 175 ml vode in žlice limoninega soka. 
- Sok limone dodate po okusu. Nekaterim je všeč bolj intenziven okus limone, nekaterim pa malo manj. Postopek: 
1. Skuhamo sirup. Sladkor, vodo in limonin sok zavremo in na rahlem do zmernem ognju kuhamo cca. 10 - 15 min. Pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi.
 

2.  Maslo damo v večjo kozico in postavimo na zmeren ogenj. Ko se raztopi, ga na rahlem ognju kuhamo še 5-10 minut. Nato ga precedimo, da 'bele' dele maščobe odstranimo.

3. Liste vlečenega testa prerežemo (ali samo prepognemo) tako, da dobimo daljši bolj tanek trak. Prvi list premažemo z raztopljenim maslom in nanj položimo drugega. Tudi drugega bogato premažemo z raztopljenim maslom. 

4. Prečno na trak položimo kuhalnico ali če imamo kak poseben kuharski pripomoček, kot je zelo tenki valjar ali kaj podobnega; jaz uporabim kar kuhalnico. Rob traku pa prepognemo čez ročaj kuhalnice in ga 'prilepimo' na trak (tako kot kaže spodnja slika). Rob traku, ki ga prepognemo naj bo kar dovolj širok, toliko, da je malce širši od samega nadeva, da ga lahko čvrsto zapremo. 
5. Ob robu ročaja položimo nadev; po cca. 2-3 jž mletih orehov. S pomočjo kuhalnice testo čvrsto prepognemo čez nadev in baklavo zvijemo do konca. 

6. Sedaj testo čvrsto z obeh koncev hkrati stisnemo skupaj, da rolice dobijo tisto 'nagubano' obliko oz. obliko 'harmonike'. Stranska robova malce polomljenega testa lahko malo (!) odrežemo, po želji.
7. Ročaj kuhalnice pazljivo izvlečemo. Nadevane rolice polagamo čvrsto eno ob drugi v z raztopljenim maslom pomaščen pekač. 

8. Pripravljene rolice bogato premažemo in prelijemo z raztopljenim maslom (ni nujno da uporabimo vso maslo, ki nam je ostalo). Čez vse rolice položimo še 2-3 plasti vlečenega testa, ki se bo prepekel ter ga bomo odvrgli.

9. Pečemo v segreti pečici na 175°C 30 - 45 min. Prepečeno testo pazljivo odstranimo in baklave vrnemo v pečico, da se zlatorjavo zapečejo. 
Opomba: Čas in jakost sta odvisna od pečice. V moji sem potrebovala 30 - 35 min, nato še 10-15 min brez odvečnih listov testa, da so se lepo zapekle.  

10. Vročo baklavo prelijemo z ohlajenim sirupom in pustimo, da se dobro ohladi in prepoji, najbolje čez noč. Jaz jo narežem, ko jo že prelijem s sirupom in ga že malce vpije. Potem pa vpije še preostalo čez noč. 
Baklava je sicer najboljša, če dalj časa stoji, a vem, da je to skoraj misija nemogoče, vsaj pri nas. Se strinjate, da se je nemogoče upreti tej hrustljavi sočni sladki pregrehi? 


Pa prijetno sladkanje! :) 

Za več slastnih idenj za vsakdanje jedi spremljaj tudi Instagram story na profilu @gourmantica !

Komentarji