Bela štruca, kot iz pekarne

Se tudi vam kdaj zalušta tisti kruh, 'navadna' bela štruca, kot iz pekarne, s hrustljavo skorjico in puhasto sredico? Jaz ga imam rada, sploh paše ob kaki domači obari, lahko tudi z dobro pašteto ali namazom. In tu je super recept! Je pa ena stvar zelo pomembna, testo gnetemo ročno. V primeru robota vam rezultata ne morem zagotoviti, mogoče bo ok... ampak raje dajte ročno.


Sestavine:
- 400 g moke (tip 500)
- 1/2 jž sladkorja
- 1 čž soli
- 0,5 dl olja
- 20 g svežega kvasa
- 2- 2,2 dl tople vode
Postopek:


1. V posodo presejemo moko ali jo z metlico razrahljamo.  Dodamo sladkor, sol, olje,  nadrobljen kvas in na koncu še vodo.


2. Sestavine začnemo mešati z leseno kuhalnico, nato pa jih ročno pregnetemo. Ne rabimo zamesiti popolnega hlebčka, sestavine samo dobro povežemo ter površno oblikujemo v nepopolno kepo; saj je testo še malo lepljivo.


3. Testo v posodi pokrijemo in pustimo vzhajati 30 min.


4. Na (rahlo) pomokani površini zamesimo lepi hlebček in ga na delovni površini pustimo stati 10 min.


5. Hlebček testa ročno raztapkamo v krog.
6. Spodnji del začnemo zvijati. Prvi del zvijemo navzgor in rob narahlo pritisnemo ob preostalo testo, kot bi ga hoteli zlepiti skupaj.
7. Postopek ponovimo.
8. Sedaj ga samo še zavijemo do konca. Rob naj bo spodaj, pod štruco. Štruco testa postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko in pustimo vzhajati še 20 min.
9. Štruco premažemo z vodo.


10. Pečemo v segreti pečici na 200°C, spodnja rešetka, 25-30 min. Če kruh začne preveč 'rjaveti', ga pokrijemo s papirjem za peko. Pečeno štruco za nekaj časa pokrijemo s krpo, da se skorjica malo zmehča.
Opomba: Z mojo pečico sem potrebovala natančno 25 min. Nekatere pečice bodo morda potrebovale višjo temperaturo peke, v takem primeru lahko temp. povečate do 220-230°C.


Za več slastnih idej za vsakodnevne jedi spremljaj tudi Instagram Story na profilu @gourmantica !

Facebook stran: Gourmantica.si

Pa dober tek! :)

Komentarji

  1. sestavine kar vse skupaj zmešamo?? ali ni potrebno narediti kvasca? Imate ventilacijsko pečico?

    OdgovoriIzbriši

Objava komentarja