Krompiruša

Sestavine:
Testo:
- 800 g moke
- 1,5 čž soli
- 500 ml mlačne/tople vode
- 1 jž olja
+ cca. 20-30 g moke za delovno površino, po potrebi
+ olje za premazati testo in pekač


Nadev:
- 1 kg krompirja
- 1 čebula (če jo imate radi, lahko več)
- 3 stroki česna
- 1 jž soli
- 1 čž popra
- 2 jž olja


Preliv:
- 100 ml mleka
- 100 ml sladke smetane, lahko po okusu tudi smetane za kuhanje ali kisle smetane; jaz včasih dodam še žlico kajmaka, je tudi božansko
- 100 ml vode
- 100 g masla
- malo soli, cca. 1/2 čž ; po želji lahko tudi malo bio vegete
Postopek:


1. Iz danih sestavin ročno (!) zgnetemo testo, ga preložimo na rahlo pomokano delovno površino (moko dodajamo, kolikor je potrebno, na delovno površino sproti, da ne bo testo presuho) in zamesimo do konca. Testo oblikujemo v hlebček, ga postavimo v posodo in pokrijemo ali v vrečko za živila in pustimo počivati 30 min.


2. Dokler testo počiva pripravimo nadev. Krompir olupimo in ga narežemo na drobne oz. zelo majhne kockice (po želji ga lahko tudi naribamo). Čebulo in česen na drobno sesekljamo.


3. V ponvi segrejemo žlico olja in na rahlem do zmernem ognju svetlo popražimo/podušimo čebulo. Proti koncu ji dodamo še česen, le toliko da zadiši. Zakaj ta korak? Zato, ker imam tako raje. Če vas ne moti nepopražena čebula, potem ta korak ni potreben in v tem primeru samo pomešate krompir z nasekljano čebulo in ostalimi sestavinami. Po želji.


4. Zmešamo krompir, čebulo s česnom, sol, poper, olje.


5.Testo razdelimo na 2 dela ter vsakega še na hitro premesimo. Vsak hlebček sploščimo z rokami v debelejši krog in ga bogato premažemo z oljem. Tako pripravljena pustimo stati še 5 min.


6. Naoljeni hlebček na tenko raztegnemo čez rahlo potresen z moko prt na mizi. Na obe daljši strani potresemo po 1/4 nadeva (čisto malo stran od samega roba), kot kaže slika. Bolj debele robove testa preprosto odtrgamo ali odrežemo.
Namig: Pri raztezanju testa imamo ves čas rahlo naoljene roke. Če je testo na katerem delu bolj 'suho', ga sproti naoljimo, da se lažje raztegne.


7. Testo prepognemo čez nadev in nato s pomočjo prta zvijemo proti sredini mize. Tako ponovimo še na drugi strani mize. Nato prerežemo po dolžini pri stiku obeh zvitkov, da ju ločimo.


8. Pekač naoljimo. Prvi zvitek zavijemo v obliko polža in ga prenesemo na sredino okroglega pekača. Z drugim zvitkom obliko polža nadaljujemo. Količina tega testa (800 g moke) je dovolj za 2 krompiruši, kot je na zgornji sliki, ali pa za eno veliko kot pekač in 1 manjšo. To je vsekakor odvisno tudi, na koliko tenko bomo testo raztegnili in koliko ga bomo odvrgli.


9. Pito pred peko premažemo z oljem. Pečemo v pečici, segreti na 200°C - 220°C 30 min.
Opomba: Jaz sem jo pekla na 200°C, na spodnji rešetki, ker ima pečica kar močne zgornje grelce. No, saj svojo že dobro poznate.


10. Dokler se krompiruša peče, skuhamo preliv. V kozico damo vse naštete sestavine za preliv in jih na rahlem do zmernem ognju segrejemo, toliko, da se maslo stopi. Odstavimo.


11. Vročo krompirušo vzamemo iz pečice in jo prelijemo s pripravljenim prelivom. Pečico ugasnemo. Pekač s krompirušo vrnemo v pečico in ga pokrijemo z večjim pekačem. Tako pokrito pustimo v ugasnjeni pečici 10 min.  


12. Nato pazljivo vzamemo iz pečice in pustimo pokrito še na sobni temperature še cca. 5 min. Slastno krompirušo narežemo in postrežemo.


Za še več slastnih idej za vsakdanje jedi spremljaj tudi Instagram Story na prfilu @gourmantica !

Facebook stran: Gourmantica.si

Pa dober tek! :)

Komentarji