Piščančja obara

Naj najprej povem, da gre pri slednjem receptu za 'hitro', kot ji jaz rečem, piščančjo obaro. Takega načina se pogosto lotim in uporabim piščančji file, ker je v tem primeru meso hitreje kuhano. Vsekakor lahko uporabimo tudi piščančje kračke, stegna in perutničke, vendar potem podaljšamo čas kuhanja. V vsakem primeru je obara božanska in je pogosto na naši mizi.


Sestavine:
- 1 čebula
- cca. 400 g piščančjega fileja
- 2 večja korenčka
- 2-3 stroka česna
- 120 g zamrznjenega graha
- 1/2 manjše bučke
- oljčno olje
- sol, poper, bio mešanica začimb (vegeta)
- po 1 čž suhe zelene, peteršilja
- 1 jž moke
- 1 čž sladke mlete paprike
- ščep do dva sladkorja


Žličniki:
- 1 jajce (L)
- 50-65 g moke
- do cca. 1 jž vode


Kuharski namig: V obaro lahko dodamo tudi drugo zelenjavo, kot so gomolj zelene, cvetača in brokoli; po želji. Po okusu dodajamo tudi sladko mleto papriko; če jo imamo radi, jo dodamo, ni pa obvezno. Namesto moke lahko za zgoščevanje obare uporabimo gustin za zgoščevanje omak ali pretlačen kuhan krompir.




Postopek:


1. Čebulo nasekljamo, ni nujno, da čisto na drobno. Česen narežemo na zelo tanke lističe. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje. Bučko narežemo na srednje velike koščke. Piščančje meso pa na srednje velike kocke.


2. Segrejemo oljčno olje; damo ga toliko, da prekrije dno posode. Dodamo čebulo, jo rahlo posolimo in pražimo na rahlem do zmernem ognju, da se popolnoma razmehča in zlato obarva.


3. Dodamo piščančje meso. Premešamo in pražimo na zmernem ognju, dokler meso na videz ni več surovo.


4. Dodamo česen, korenje, bučko in grah. Premešamo in pražimo oz. dušimo le toliko, da zelenjava spusti nekaj soka (cca. 1 min).


5. Dodamo moko, vse skupaj premešamo; cca. 10 sek. pustimo, da se moka rahlo popraži. Nato dodamo še mleto papriko, sladkor, solimo, popramo in dodamo nekaj bio mešanice začimb (vegete).


6. Na koncu dodamo še zeleno in peteršilj ter v lonec vlijemo 1 L vode. Ko zavre, ogenj zmanjšamo do rahlozmernega, lonec pokrijemo in kuhamo 40 minut.


7. Pripravimo žličnike. Jajce razžvrkljamo in mu dodamo moko. Z metlico dobro premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Na koncu dodamo še malo vode. Zmes mora biti tako gosta, da počasi spolzi z žličke.


8. Ogenj zmanjšamo (ko vkuhavamo žličnike, obara ne sme premočno vreti, ker nam bodo žličniki rapadli) in vkuhamo žličnike; zajemamo po 1 čž in jih spuščamo v obaro. Preostalo nekaj zmesi za žličnike, ki je verjetno ostala v skodelici, pa samo premešamo z malo vode (cca. 0,5 dl) in stresemo v obaro, kar jo bo še dodatno rahlo zgostilo. Posodo pokrijemo in obaro kuhamo še 20 minut; če je potrebno, ogenj nazaj malce povečamo.  



Za več idej za slastne vsakdanje jedi spremljaj tudi Instagram Story na profilu @gourmantica !
Facebook stran: Gourmantica.si

Pa dober tek! :)

Komentarji